Friday, February 22, 2013

Lagenda mat Kilang #Oh My Inggeris

Awas!. Gambar ini tiada kaitan dengan entri ini. malah tiada kaitan dengan bidang kerja aku.

 Beberapa hari sebelum mesyuarat CDM, aku dimaklumkan oleh pencatat minit bahawa aku mempunyai satu kerja rumah untuk mesyuarat akan datang. Kebanyakan mesin dan instrumen di boiler tempat aku bekerja adalah automatik. Ia dikawal oleh orang tertentu di Control Room dengan menggunakan komputer. semua bacaan dan apa-apa sahaja rekod akan disimpan dalam komputer tersebut termasuklah running hour dan apa-apa data yang boleh dibaca dan digrafkan.


"Wei.. kau sudah buat hutang kau untuk meeting lusa ka?". Pencatat minit mengingatkan.
"Apa? kan biasanya aku tiada isu". Aku berpura-pura.
"Adoi!. Bos suruh kau gunakan data yang banyak-banyak dari Scada tu untuk buat preventive Maintenance.". Pencatat minit menambah.

"Oooo... tidak boleh!"
"kenapa?"
"Sebab, kebanyakan mesin di boiler ni memerlukan maintenance dengan monthly basis. Yang scada ada tu adalah hourly basis."
"Mean?"
"Contoh, V-Belt untuk ID Fan biasanya akan wear selepas enam bulan. Jadi, ia akan diganti setiap enam bulan. Simple. Kalau mahu rekod dengan jam, kering la kami."

"niiiiiiittttttt" Kata turbine yang menyampuk dari tadi. Lalu aku menyambung,
"Kes ini sesuai digunakan untuk KH-77 dan KH-777, Cutter dan Press mesin sebab kita perlu servis 'mereka' berdasarkan berapa jam ia bekerja. Dan saya ulang, untuk mesin di boiler ni, masalah kita sekarang adalah barang di boiler ni kebanyakannnya adalah heavy duty conpenents yang mempunyai lifespan yang lama dan kebanyakannya kita tidak tahu berapa lama sebab ia sudah bekerja lebih lama daripada aku kerja di sini." Aku matikan ayat dengan kening terangkat.

[Jeda selama dua hari]

"So, This is the graph for Preventive Maintenance achievement on January 2013. That's all from me, Thank you. Any Question?." Aku menamatkan pembentangan dengan cara yang sama tapi menggunakan bahasa yang berbeza.

"Owh Ya, regarding our previous meeting minutes just now, how about it?." CDM Coordinator bertanya soalan yang aku tidak suka.

"Yes!. err... in my opinion, err... it cannot." Badan yang tidak sihat hari itu tiba-tiba menular ke kepala. Semua ahli mesyuarat memandang dengan tekun.
"i think, we cannot. err.. adoiiii... err.. i mean... like the cutter and press machine, its based on hour. but, in boiler, we.. err.. what we call that... err.. its cannot!.". Assistant General Manager mengangkat kening. CDM Coordinator mengangkat kening. Chemist mengangkat kening. Senior Operation Engineer mengangkat kening. Fuel Technician mengangkat-angkat kening. Electrical engineer dan Instrument Engineer mengangkat kening masing-masing.
Aku mengerutkan kening. What happened to my brain?.
 Oh my brain...


~Terlalu lama kerja kilang, aku kehilangan skill menggoreng dalam bahasa inggeris.
.

0 Perbincangan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kamsar bin Muhamad BahronAku orang biasa.

Buat benda biasa.

Blog aku biasa-biasa.

Aku suka menulis tentang benda biasa.

Tapi aku akan jadi Lagenda!.

bah bah bahPra-Sekolah - Tiada

Sekolah Rendah Kebangsaan

Sekolah Menengah Kebangsaan - Sains Tulen

Kolej Matrikulasi - Sains Fizikal

Universiti - Kejuruteraan Mekanikal

KILANG - MaintenanceAHLAN WA SAHLAN


thelegend88


kepala otak kau!

ada soalan? ~i'm always by your side!!

"SUDUT KRITIK"

SUDUT INI MEMBERI PELUANG KEPADA PENGUNJUNG UNTUK MENGKRITIK BLOG INI SESUKA HATI MEREKA.. KALAU NAK YANG LEN, BAGI KAT BAWAH..

TIDAK BOLEH :

-BERKATA KESAT

-MEMUJI

-MENUDUH MENGKHINZIR BUTA

-MENGIKLAN

MENGAJARKAN ILMU ITU SEDEKAH

Kaunter Pukul

MUST SEE

Blog Unik

Kawan-kawan UTM

Rakan-rakan Lain

Followers

Template by KangNoval & Abdul Munir | blog Blogger Templates
HTML Free Code