Friday, November 7, 2014

Seni Makan


Di suatu petang yang hening. Angin bertiup seperti mahu tidak mahu sahaja. Kalau ada pun berhawa panas. Di dalam sebuah rumah taman, sekumpulan wanita sedang mengadakan jamuan bekas makanan atau dalam bahasa inggerisnya tupperware party. Untuk menurunkan suhu bilik, mereka dihidangkan sepinggan kek keju 1 kilo buatan sendiri.

"Eh, sedap pulak kek ni. Dia macam ada rasa vanilla sikit." Kak Timah masih lagi orang yang paling banyak bercakap walaupun dia bukan tuan rumah kali ini.
"Iya lah kak. Limah, apa yang kawu letak dalam kek ni? Macam vanilla tapi macam bukan la pulak." Kak Tipah turut menunjukkan minat.
"ooo... Saya letak air perahan pandan ja tu sikit." Kak Limah menjawab ringkas.
"Dalam air bancuhan uli tepung?"
"Haah laaa.." Suara Kak Limah meninggi dari dapur sambil membancuh teh O Boh.

"Hmmm... Dia punya textureeee kak Limaaaah oiii... Punya lah lembut. Serbuk penaik soda bikarbonat air telur tepung segala macam kau sukat dalam makmal ke ni?" Kak Tipah membuka Tajuk baru sambil menghayun-hayun sudu kecilnya.

Jalak, seekor kucing coklat muda kacukan kucing siam dengan kucing kampung jiran sebelah hanya berbaring tenang di kaki lima sambil menjilat-jilat badan. Barangkali sambil berzikir juga. sesekali ia dikejutkan dengan hilai tawa puannya bersama rakan-rakan.

[Jeda]

Beberapa blok dari situ, Samad dan rakan serumah duduk bersila mengelilingi sebekas Tupperware yang berisi kek keju.

"Mana kau curi ni mad?" Mamat membuka soalan sambil meletakkan telefonnya ke tepi. Mesej awek tangguh-tangguhkan.
"Limah bagi" Samad menjawab ringkas.
"Peeeeeeeh! kui kui.." Mamat, Sudi', Ramli, Boi dan Poi mengusik serentak.

Tiga saat kemudian,
"Oooomnomnomnom..."
"Omnomnom... uhuk! uhuk! omnomnom.."
"Gulp gulp.. Ooooomnomnomnomnom..."
"Potongan last!" Kata Poi sambil mengangkat penggenggam paras dada.
"Itu bidadari aaaku yang punya." Dengan pantas Boi menyambar cebisan kek yang terakhir. Dia memang pantas. Betus-betul pantas.
...

Manusia diciptakan berbeza. Dan itu adalah rahmat.
..

0 Perbincangan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kamsar bin Muhamad Bahron



Aku orang biasa.

Buat benda biasa.

Blog aku biasa-biasa.

Aku suka menulis tentang benda biasa.

Tapi aku akan jadi Lagenda!.

bah bah bah



Pra-Sekolah - Tiada

Sekolah Rendah Kebangsaan

Sekolah Menengah Kebangsaan - Sains Tulen

Kolej Matrikulasi - Sains Fizikal

Universiti - Kejuruteraan Mekanikal

KILANG - Maintenance



AHLAN WA SAHLAN


thelegend88


kepala otak kau!

ada soalan? ~i'm always by your side!!

"SUDUT KRITIK"

SUDUT INI MEMBERI PELUANG KEPADA PENGUNJUNG UNTUK MENGKRITIK BLOG INI SESUKA HATI MEREKA.. KALAU NAK YANG LEN, BAGI KAT BAWAH..

TIDAK BOLEH :

-BERKATA KESAT

-MEMUJI

-MENUDUH MENGKHINZIR BUTA

-MENGIKLAN

MENGAJARKAN ILMU ITU SEDEKAH

Kaunter Pukul

MUST SEE

Blog Unik

Kawan-kawan UTM

Rakan-rakan Lain

Followers

Template by KangNoval & Abdul Munir | blog Blogger Templates
HTML Free Code