Tuesday, July 12, 2011

Al-kisah untuk para pemBERSIH

[Cerita 1]

Maka tersebutlah kisah apabila seorang pemimpin empayar besar bernama Umar ingin berkhutbah kepada para pengikutnya seraya berkata
“wahai sahabat-sahabatku, dengarkanlah apa yang ingin aku sampaikan..”

Tiba-tiba seorang lelaki biasa bangkit dan menyahut dengan tegas
“sesungguhnya aku tidak akan mendengar apa yang ingin engkau cakapkan bila mana engkau memakai dua lapis jubah sedangkan ada diantara rakyatmu yang kekurangan pakaian!” kata lelaki tersebut sambil menuding jarinya ke arah hujung jubah Umar yang kelihatan seperti dua lapis pakaian. Ternyata kain di dalam lebih panjang daripada jubah luarnya.

Sambil tersenyum Umar menjawab
“baru-baru ini, aku mendapat pemberian jubah dari seorang sahabat. Tapi ternyata jubah itu agak pendek berbanding badanku. Maka aku pun menjahit sedikit kain pada hujung jubah ini untuk menjadikannya lebih panjang”

Semua yang hadir berpuas hati dengan jawapan itu dan kagum dengan keberanian sahabat mereka yang berani menegur si Farouk itu.


[Cerita 2]

Dilaporkan dari sebuah IPT tempatan, satu isu yang agak memalukan timbul di salah sebuah kolej mahasiswa di sana. Terdapat pihak yang menghantar surat secara rahsia kepada Naib Canselor universiti berkenaan dan menceritakan masalah yang dihadapi oleh ahli Jawatankuasa Kolej Mahasiswa yang didakwa menjadi tertekan dengan kerja yang banyak dan mengakibatkan akademik mereka terganggu.

Tindakan susulan telah diambil dan satu mesyuarat tergempar diadakan..

“pertama sekali, saya nak tahu lah siapa yang hantar surat ni. Sila mengaku” kata pengetua dengan lembut
“kami Cuma nak tolong bincang sama-sama. Jadi, siapa ada maklumat tentang perkara ni tolong lah bagitahu kami siapa yang hantar surat ni” tambah salah seorang felo.

Tiba-tiba salah seorang ahli jawatankuasa bangkit memecah ketegangan
“err..pada pendapat saya, err.. apa kata kalau kita bincang kenapa benda ni berlaku. Err… kita boleh bincang macam mana nak atasi masalah ni supaya ahli jawatankuasa tidak tertekan lagi seperti yang digembar-gemburkan dalam surat tersebut”

Suasana senyap seketika… sebelum disambung oleh pengetua
“baiklah..siapa yang HANTARR??”


Nota untuk bukan rakyat Malaysia
Perhinpunan BERSIH atau lebih dikenali sebagai demonstrasi haram jadah jalanan BERSIH adalah satu perhimpunan yang dirancang untuk mengemukakan beberapa tuntutan bagi memastikan pilihanraya berjalan dengan bersih. Kebanyakannya adalah melibatkan suruhanjaya pilihanraya, SPR dan bukannya kerajaan. Ulang suara, bukan kerajaan.

Menyusahkan!
Perkataan ini adalah yang paling banyak digunakan oleh media nasional untuk menggambarkan peristiwa kuning ini. Di tempat kedua adalah “ada agenda politik”. Dan aku pun setuju dangan kenyataan bahawa perhimpunan begini adalah menyusahkan. Tapi…

Antara terkandas di jalan raya dalam kereta selama 4 jam (amat menyusahkan) atau membuat perjalanan jauh dengan duit sendiri selepas membeli baju berkualiti rendah yang mahal dan diharamkan oleh Negara, disembur gas pemedih mata, disiram air minyak angin cap kapak dan ditahan beberapa hari di PULAPOL sambil makan nasi minyak, mana yang lebih menyusahkan.

Dan percaya atau tidak, golongan yang disebutkan selepas perkataan ‘atau’ di atas tetap ingin menyusahkan diri mereka walaupun digelar pengkhianat bangsa.

Penganjur kapir pembela orang murtad
Aku tak ingat nama india penganjur ni. Tapi dia kata, dialah penganjurnya. Tapi kenapa ramai orang melayu orang Islam yang sokong programnya?.

Jawapan mereka mudah. Aku datang bukan sebab perempuan India tu lah. Kalau dia tak datang pun aku tetap akan datang. Faham? Dalam tuntutan tu pun, bukan ada permintaan untuk naikkan gaji minimum untuk peguam macam dia. (ok yang ni aku tambah)

Buat apa bersihkan benda yang sudah bersih?
Aku tertarik dengan jawapan TV3 untuk keseluruhan tuntutan BERSIH. Dia kata, kalau pilihanraya tidak bersih, macam mana PAS boleh kuasai Kelantan sekian lama dan macam mana pembangkan boleh menawan beberapa negeri pada pilihanraya yang lepas? Betoi dok?.

Dan adapun yang terlibat dengan pilihanraya sama ada yang memperjuangkan Islam atau Melayu atau Keadilan itu manusia seluruhnya. Maka tidak ada seorang pun di antara mereka yang menjadi ahli sihir ataupun ahli keramat. Semuanya mempunyai kelemahan masing-masing.

Jadi? Dalam keadaan pilihanraya sekarang ni pun mereka masih tidak mampu untuk menghasilkan ‘virtual voter’ yang mencukupi untuk mengalahkan lawan mereka. Sebab itulah pilihanraya BERSIH adalah satu mimpi ngeri buat mereka… aku ada bukti? Tak ada! Whoa.. tapi blog ni menarik untuk menyakitkan otak para penipu.. [melayu menyumpah]


KUNING
Ada juga orang yang lebih berminat untuk berbincang tentang hukum orang Islam memakai pakaian yang berwarna kuning dan menyerupai orang kapir. Aku bukan ahli hadis dan hanya tunggu ulasan ustaz (harap-harap ada). Kesahihan hadis pun aku tidak pasti. Jadi aku tidak boleh rawikan di sini. Whoa!. Kalau haram, ia akan jadi ‘turning point’ untuk sultan-sultan kita..

Penutup
Jadi apa kaitan dengan cerita di atas? Ok, I’ll just make it simple. Cerita 1 menunjukkan Umar yang banyak putuskan kepala orang bersabar melayan kerenah rakyatnya. Isu Nampak macam remeh tapi dia berusaha untuk jelaskan keadaan sebenar. Cerita 2, aku malas ulas panjang, tapi orang yang pentingkan kewangian namanya lebih berminat dengan perkara yang tidak sepatutnya dilakukan oleh seorang pemimpin. Ini bukan pemimpin..ini…ini…ungghhhh..ini pengampu!

~saya tidak boleh didakwa menjatuhkan kerajaan jika saya menolong PAS dalam pilihanraya kerana pada masa tersebut/selepas parlimen dibubarkan Malaysia don’t have its government nor its traitor (pembangkang dalam BI aku sudah lupa).
~Cikgu X, 2011

Catatan:
1. cerita 1 adalah cerita benar. Tapi guna ayat aku sendiri
2. cerita 2 adalah rekaan walaupun nanti ada yang mendakwa dia macam pernah alami.
3. aku nak tambah cerita tentang unta yang memberontak kerana dizalimi oleh tuannya. Tapi aku tak ingat cerita sebenar sama ada zaman Rasulullah atau Umar. Buku aku dalam kotak dan ada yang belum sampai.
4. ini adalah pendapat peribadi.
5. Aku harap pengundian pertama dalam hidup aku nanti dipenuhi dengan keADILan.

Lampiran

ini tuntutan yang ngeri dan mustahil dibincangkan.

2 Perbincangan:

Khairina 'Izzati said...

Saya like sebab saya rasa saya pernah alami cerita ke-2 seperti didakwa oleh anda. :)

Lagenda said...

oh tidak.. tapi tahniah la kalau pernah. kirim salam rindu dengan pengeTUA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kamsar bin Muhamad BahronAku orang biasa.

Buat benda biasa.

Blog aku biasa-biasa.

Aku suka menulis tentang benda biasa.

Tapi aku akan jadi Lagenda!.

bah bah bahPra-Sekolah - Tiada

Sekolah Rendah Kebangsaan

Sekolah Menengah Kebangsaan - Sains Tulen

Kolej Matrikulasi - Sains Fizikal

Universiti - Kejuruteraan Mekanikal

KILANG - MaintenanceAHLAN WA SAHLAN


thelegend88


kepala otak kau!

ada soalan? ~i'm always by your side!!

"SUDUT KRITIK"

SUDUT INI MEMBERI PELUANG KEPADA PENGUNJUNG UNTUK MENGKRITIK BLOG INI SESUKA HATI MEREKA.. KALAU NAK YANG LEN, BAGI KAT BAWAH..

TIDAK BOLEH :

-BERKATA KESAT

-MEMUJI

-MENUDUH MENGKHINZIR BUTA

-MENGIKLAN

MENGAJARKAN ILMU ITU SEDEKAH

Kaunter Pukul

MUST SEE

Blog Unik

Kawan-kawan UTM

Rakan-rakan Lain

Followers

Template by KangNoval & Abdul Munir | blog Blogger Templates
HTML Free Code