Wednesday, August 10, 2011

Tentang Puasa

Ini peluang anda untuk menjadi orang yang aku kurang benci.

Sesungguhnya aku sedang berpuasa.. baca sampai habis atau baca ending sahaja.

Paling TERbaru. Seorang doktor pakar dari German, Dr. Don Bounetzki telah berjaya membentangkan hasil kajian beliau tentang puasa yang diamalkan oleh orang Islam dihadapan para pensyarah dari beberapa universiti terkenal. Walaupun pada mulanya beliau mendapat kritikan daripada ahli akademik sedunia, tapi hasil kajian ini mampu membuatkan mereka terkesima.

Puasa dan diet
Dalam krisis yang dihadapi oleh dunia barat dalam pada populasi penduduk mereka yang mengalami obesiti semakin bertambah, kajian tentang diet seimbang, kawalan makanan dan produk pelangsingan badan semakin mengambil tempat. Namun masih tidak ada solusi yang konkrit yang mampu menjamin seseorang yang mengamalkannya akan memiliki BMI yang sihat.

Dalam kajian Dr. Don, beliau mampu membuktikan cara kawalan makanan (diet) yang paling baik untuk menurunkan berat badan adalah dengan berpuasa seperti ajaran Islam. Adapun ramai orang yang berdiet, mereka menahan diri daripada makan makanan berkolestrol, berlemak dan sebagainya sepanjang masa, ia akan menjejaskan kesihatan mereka kerana kekurangan zat yang sepatutnya mereka dapatkan secara berkala…

Sahur
Dalam kajian ini juga, Dr. Don berjaya membuktikan bahawa waktu ‘menghampiri subuh’ atau sahur adalah waktu biasa untuk dinding perut manusia merembeskan asid untuk mencerna makanan. Ini ditunjukkan oleh perasaan lapar yang dialami oleh seseorang yang berjaga pada waktu tersebut. Ini membuktikan bahawa sahur adalah masa yang terbaik untuk makan kerana makanan tersebut akan terus dicerna di dalam perut. Ia selaras dengan saranan Rasulullah untuk melewatkan sahur…

Berbuka
Dr. Don berjaya membuktikan hikmah berbuka puasa pada waktu Maghrib. Bermula dari waktu Subuh sehingga Maghrib, waktu untuk tidak makan dan minum adalah lebih kurang 12 jam. Bergantung kepada kedudukan mereka di muka bumi. Tapi kenapa 12 jam? Ini adalah kerana 12 jam merupakan waktu dinding perut berada dalam keadaan yang bersih. Sisa makanan lama yang melekat pada dinding perut sudah tertanggal dalam tempoh berpuasa 12 jam tadi. Sekiranya seseorang itu meneruskan puasa/diet-nya melebihi had masa yang ditetapkan, asid dalam perut yang terus menerus dirembeskan akan menghakis dinding perut dan melukakannya. Mereka kemudian berkemungkinan besar akan mengidapi gastrik atau kanser perut. Ia selari dengan saranan Rasulullah untuk mengawalkan berpuka puasa…

Makanan manis
Dr. Don seterusnya menunjukkan bahawa memakan makanan manis terutama sekali kurma semasa berbuka adalah pilihan yang paling tepat. Ini kerana makanan manis tersebut mengandungi gula atau glukosa. Ia adalah salah satu sumber makanan yang paling cepat membebaskan tenaga kepada badan. Berbanding dengan sumber makanan lain, ia memerlukan lebih banyak masa untuk benar-benar membekalkan tenaga kepada tubuh manusia.

Sebulan
Kenapa berpuasa sebulan? Dalam seminar tersebut, Dr. Don telah membuat satu jenaka bahawa orang yang berpuasa pada pertama kali akan membebaskan kentut dan membuang najis yang lebih busuk dari biasa. Ianya adalah benar dan ia dijelaskan dengan sisa toksik dan sisa makanan yang terlalu lama berada di dalam badan manusia akhirnya keluar akibat daripada ketiadaan makanan lain di dalam badan tersebut semasa puasa (pembersihan dinding perut). Bau ini akhirnya akan beransur-ansur kurang dan orang yang berpuasa akan merasai kesegaran yang luar biasa pada hujung bulan dan pada hari raya kelak.

Lain-lain
Selain daripada yang di atas, masih terdapat banyak bukti-bukti yang ditunjukkan oleh Dr. Don tapi tidak dapat dilampirkan di sini. Semoga Dr. Don Bounetzki diberikan hidayah oleh Allah…

[jeda]

Jika anda ditanya oleh seseorang, kenapa anda berpuasa? Adakah anda akan gunakan hujah di atas?

Atau anda akan jawab

Aku berpuasa kerana Allah mewajibkannya kepada setiap umat Islam untuk menuju ketaqwaan.

~Bulan ini adalah bulan RAMADHAN bukan bulan PUASA.

Catatan:
1. Aku harap orang seperti Dr. Don benar-benar wujud. Bukan untuk menggalakkan umat islam berpuasa atas dasar kesihatan semata-mata. Tapi untuk membuktikan kepada dunia tentang kesyumulan Islam dan kebenaran yang dibawanya.
2. Sihat kerana berpuasa adalah bonus. Siapa yang tidak suka bonus adalah GILA. (mood sudah bekerja)

0 Perbincangan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kamsar bin Muhamad BahronAku orang biasa.

Buat benda biasa.

Blog aku biasa-biasa.

Aku suka menulis tentang benda biasa.

Tapi aku akan jadi Lagenda!.

bah bah bahPra-Sekolah - Tiada

Sekolah Rendah Kebangsaan

Sekolah Menengah Kebangsaan - Sains Tulen

Kolej Matrikulasi - Sains Fizikal

Universiti - Kejuruteraan Mekanikal

KILANG - MaintenanceAHLAN WA SAHLAN


thelegend88


kepala otak kau!

ada soalan? ~i'm always by your side!!

"SUDUT KRITIK"

SUDUT INI MEMBERI PELUANG KEPADA PENGUNJUNG UNTUK MENGKRITIK BLOG INI SESUKA HATI MEREKA.. KALAU NAK YANG LEN, BAGI KAT BAWAH..

TIDAK BOLEH :

-BERKATA KESAT

-MEMUJI

-MENUDUH MENGKHINZIR BUTA

-MENGIKLAN

MENGAJARKAN ILMU ITU SEDEKAH

Kaunter Pukul

MUST SEE

Blog Unik

Kawan-kawan UTM

Rakan-rakan Lain

Followers

Template by KangNoval & Abdul Munir | blog Blogger Templates
HTML Free Code