Tuesday, August 23, 2011

Lagenda Mat Kilang #2. Cara baik menjadi kaya


Hari ini aku masih berpuasa. Cuba untuk mencipta rekod puasa penuh dengan sahur penuh. Aku berpuasa diantara pekerja-pekerja yang hanya berpuasa pada 1 Ramadhan. Mereka sering menjadikan tidak bangun sahur dan terlupa niat sebagai alasan besar mereka di samping kerja yang berat memerlukan tenaga yang banyak. Tapi ada juga pekerja yang hanya duduk dalam bilik berhawa dingin memerhatikan data dalam komputer yang tidak puasa. Yang ini aku beri panggilan manja sebagai bangang.

Semasa sedang menyusun fail-fail yang bertimbun, aku tertumpu kepada sebuah pelan yang sangat menarik. Salah satu sebab kenapa bos besar aku begitu kaya tanpa perlu mengampu pemimpin negara.

Kilang 1; Palm Oil Mill
Suatu ketika dahulu, seorang tauke cina yang belum terkenal membina sebuah kilang memproses kelapa sawit dengan menerima buah sawit dari ladangnya yang kecil dan membeli sawit dari ladang persendirian yang berhampiran.

Seperti kilang normal yang lain, inputnya adalah buah sawit yang sudah matang, stim dan elektrik untuk proses. Manakala output pula adalah minyak sawit dan tandan sawit yang kosong. Tandan ini kemudiannya akan dibuang.


Kilang 2; Energy Plant

Menyedari jumlah pembuangan yang banyak ini, beliau akhirnya membina sebuah ‘energy plant’ di sebelah kilang tersebut. Ia menerima tandan kelapa sawit yang kosong, memprosesnya dan dijadikan bahan bakar-bio untuk menjana elektrik yang sangat banyak.

Energy plant menerima bekalan tandan kosong dari Palm Oil Mill. Palm Oil Mill menerima bekalan stim dan elektrik dari Energy Plant. Dan output untuk energy plant adalah asap pembakaran yang sudah dirawat, elektrik yang cukup untuk menerangi kawasan berhampiran dan sejumlah abu/debu/ash.


Kilang 3; kilang kimia
Sejumlah abu pembakaran yang dihasilkan tidak dapat dibuang begitu sahaja oleh orang yang melihat rezeki dari segenap tempat. Sebuah kilang kimia didirikan berhampiran dengan Palm Oil Mill dan Energy Plant. Ia menerima debu dari Energy Palm dan dicampurkan dengan bahan lain untuk menghasilkan baja. Manakala lebihan tandan sawit yang kosong daripada Palm Oil Mill dan air perahan tandan kosong (sludge) dari Power Plant diproses untuk menghasilkan bio-gas.

Input kilang ini adalah debu, tandan kosong, air perahan yang kotor, elektrik dan stim yang diambil dari kilang sebelah manakala output adalah baja dan bio-gas.


Kilang 4; kilang kertas
Ia tidak berhenti di situ. Tandan kosong masih banyak yang lebih. Maka, sebuah kilang kertas berdiri di antara kilang-kilang lain. Ia menerima tandan kosong dari Palm Oil Mill dan elektrik serta stim dari Energy plant. Maka mereka mampu menghasilkan kertas dari tandan sawit dan sumber alam lain.

Tiada pembaziran yang berlaku. Kalau satu hari nanti mereka mampu memproses gas yang dibebaskan di udara menjadi duit, nescaya mereka akan lakukannya. Apa yang pasti, ia tidak akan berhenti di sini…


“eh, u buat apa?”
Aku tersentak. Tergamam. Bos kecil sudah mari..
“itu shaft untuk shredder tandan arr… apa masalah?”
“ooo.. itu bos. Dia patah bos. Biasa la kan. Barang fatigue. Sudah sampai jam masih belum tukar. My team is still working on it boss.” Jawabku pantas.
“ooo.. patah ya.. apa pasal patah? What is the usage of maintenance engineer kalau itu barang masih patah?”
“err.. saya pergi siasat bos. I know it does not suppose to break this fast boss.” Aku kalah hujah dan terpaksa gunakan ayat yang pekerja lama ajarkan aku untuk lepaskan diri dan beredar dari situ.

Bos kecil ini sangat hebat. Pengalamannya yang banyak sebagai jurutera menjadikan dia kebal dari ditipu oleh pekerjanya. Dalam garangnya, aku dapat merasakan harapannya untuk aku belajar sebanyak mungkin di universiti praktikal ini.

Kalau jurutera seperti dia boleh jadi manager, aku tentu…

“cip! Kontraktor yang bikin feed water pump sudah sampai.”
“Ok. Nanti aku gi sana”

Cit. potong stim betul lah. Rupa-rupanya aku banyak kerja di sini. Tapi bermimpi pun tidak salah. Selagi aku masih mampu untuk terus berjalan dan menggapainya.

“cip!. Laju weih!”
“iya bah!.”

0 Perbincangan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kamsar bin Muhamad BahronAku orang biasa.

Buat benda biasa.

Blog aku biasa-biasa.

Aku suka menulis tentang benda biasa.

Tapi aku akan jadi Lagenda!.

bah bah bahPra-Sekolah - Tiada

Sekolah Rendah Kebangsaan

Sekolah Menengah Kebangsaan - Sains Tulen

Kolej Matrikulasi - Sains Fizikal

Universiti - Kejuruteraan Mekanikal

KILANG - MaintenanceAHLAN WA SAHLAN


thelegend88


kepala otak kau!

ada soalan? ~i'm always by your side!!

"SUDUT KRITIK"

SUDUT INI MEMBERI PELUANG KEPADA PENGUNJUNG UNTUK MENGKRITIK BLOG INI SESUKA HATI MEREKA.. KALAU NAK YANG LEN, BAGI KAT BAWAH..

TIDAK BOLEH :

-BERKATA KESAT

-MEMUJI

-MENUDUH MENGKHINZIR BUTA

-MENGIKLAN

MENGAJARKAN ILMU ITU SEDEKAH

Kaunter Pukul

MUST SEE

Blog Unik

Kawan-kawan UTM

Rakan-rakan Lain

Followers

Template by KangNoval & Abdul Munir | blog Blogger Templates
HTML Free Code