Saturday, November 12, 2011

Ustaz Itu..

Ramai pelajar akan gembira bila mendapat markah ujian 80% dalam mata pelajaran Pendidikan Islam. Sebab dia telah mendapat gred ‘A’ sama seperti targetnya untuk PMR nanti. Tapi ada orang kata, macam mana dia mahu sempurnakan agamanya kalau markah ujian Pendidikan Islam pun tidak boleh sempurna?

Masa tingkatan tiga dulu, Ustaz agak kurang bagi penerangan tentang subjeknya dalam kelas. Kami hanya disuruh membuat nota dari buku teks yang penuh dengan tulisan jawi dan menjawab sebanyak mungkin soalan dari pelbagai sumber. Selepas ujian pertengahan, ustaz akan jemput kami datang ke rumahnya bermalam satu malam. Katanya perlukan bantuan kami untuk buat sesuatu. Dan di situlah aku dan kawan sekelas solat berjemaah dalam rumah ustaz. Aktiviti waktu malam? Kami tolong ustaz semak jawapan ujian pelajar untuk subjek Pendidikan Islam. Tidak kurang dari 20 kertas jawapan yang disemak setiap orang. Walaupun ia soalan yang sama, kami tidak pernah bosan dan sentiasa ketawa dengan jawapan pelajar yang bermacam-macam. Kesannya? Ada yang sedih bila dapat markah 98% dalam ujian.

Sungguh. Perginya hamba Allah hanya berbekal amal kebaikan, ilmu yang bermanfaat dan doa anak yang soleh. Ustaz aku pergi dengan tenang di Hospital. Salah seorang bekas pelajar beliau yang bekerja di hospital berada di sana. Khabar sedih itu diperpanjangkan kepada anak murid juruteranya dan yang bakal doktor serta yang lain-lain. Semuanya mendoakan arwah..

Semoga roh arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang-orang yang soleh.

0 Perbincangan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kamsar bin Muhamad BahronAku orang biasa.

Buat benda biasa.

Blog aku biasa-biasa.

Aku suka menulis tentang benda biasa.

Tapi aku akan jadi Lagenda!.

bah bah bahPra-Sekolah - Tiada

Sekolah Rendah Kebangsaan

Sekolah Menengah Kebangsaan - Sains Tulen

Kolej Matrikulasi - Sains Fizikal

Universiti - Kejuruteraan Mekanikal

KILANG - MaintenanceAHLAN WA SAHLAN


thelegend88


kepala otak kau!

ada soalan? ~i'm always by your side!!

"SUDUT KRITIK"

SUDUT INI MEMBERI PELUANG KEPADA PENGUNJUNG UNTUK MENGKRITIK BLOG INI SESUKA HATI MEREKA.. KALAU NAK YANG LEN, BAGI KAT BAWAH..

TIDAK BOLEH :

-BERKATA KESAT

-MEMUJI

-MENUDUH MENGKHINZIR BUTA

-MENGIKLAN

MENGAJARKAN ILMU ITU SEDEKAH

Kaunter Pukul

MUST SEE

Blog Unik

Kawan-kawan UTM

Rakan-rakan Lain

CAPAIAN

Followers

Template by KangNoval & Abdul Munir | blog Blogger Templates
HTML Free Code