Sunday, February 12, 2012

Lagenda Mat Kilang #Aku & BOLA


Merujuk gambar di atas, kelihatan satu entiti yang yang sangat pelik dan rasanya agak mustahil untuk berada di dalam rumah aku. Bagi yang kenal kepada pejoging ini, pasti mereka akan kata piala plastik bergambar bola itu adalah hasil Photoshop. Whoa!.


Bagaimana ia bermula…
Sejarah aku bersama bola sepak bermula semasa aku darjah 6. Waktu itu adalah waktu Pendidikan Jasmani dan seperti biasa semua pelajar akan memakai pakaian sukan dan berada di padang sekolah. Tapi hari itu cikgu PJ kami tidak dapat datang dan beliau diganti oleh cikgu Sains kami iaitu cikgu Erwan (Nama Sebenar).

Untuk memudahkan urusan, CIkgu Erwan hanya datang bersama dua biji bola. Bola tampar untuk pelajar perempuan dan bola sepak untuk pelajar lelaki. Sebagai pelajar yang boleh perasan sopan dan tidak suka berebut, aku menjadi sangat pasif di dalam padang. Cikgu suruh aku menjadi Defend di sayap kiri, aku pun berada tercengang di sebelah kiri padang.

Hanya selepas beberapa minit perlawanan dimulakan, kumpulan aku kalah satu jaringan. Cikgu membuat keputusan menyuruh kumpulan yang kalah untuk membuka baju bagi memudahkannya membezakan kedua-dua pasukan. Akibatnya, aku menjadi bertambah pasif dan sering menarik seluar yang terlondeh supaya sentiasa berada di atas pusat dan aku menutup badan dengan tapak tangan. Kenapa? Sebab di padang sebelah pelajar perempuan sedang asyik bermain bola tampar. Titik.

Aku mula berazam untuk membenci bola sepak apabila aku berpeluang mendapat bola (sebab bola itu bergolek ke arah aku). Semasa salah seorang kawan aku datang merampas bola tersebut, aku cuba untuk menggelecek. Akibatnya kawan aku tadi terjatuh entah kenapa. Aku tiba-tiba berhenti, meminta maaf dan cuba menolong kawan aku bangkit. Rasanya apa yang aku buat itu tidak salah. Tapi kenapa cikgu marah aku?.

Bagaimana ia berterusan…
Keadaan ini berterusan. Semasa sekolah menengah, aku adalah AJK untuk menyediakan air minuman apabila kelas aku menghantar pasukan bola sepak di peringkat sekolah. Dan ia juga berterusan hingga ke menara gading…

Bagaimana sekarang…
Sekarang aku sudah bekerja sebagai Mat Kilang. Kilang ini menyediakan sebuah rumah untuk aku tinggal. Ironinya, rumah ini hanya beberapa langkah dari gelanggang futsal di sini. Selepas satu anjuran, penganjur lain akan membuka anjuran lain. Gelanggang futsal ini adalah satu-satunya tempat untuk mat-mat kilang bersukan. Aktiviti pada waktu malam adalah menonton perlawanan futsal. Itupun jika tidak bermain futsal.

Aku pun tidak ketinggalan untuk menonton atas alasan ingin merapatkan hubungan dengan penduduk setempat dan untuk mengisi malam-malamku dengan perkara selain membaca dan menonton movie.

So?
Jadi, piala di atas adalah hadiah tempat ke-tiga pertandingan Futsal yang dimenangi oleh pasukan yang menggunakan nama aku untuk mencukupkan ruangan pemain menjadi tujuh orang.

Catatan:
1) Tidak biasanya aku menulis tentang diri aku dalam blog ini jika ia tidak ada pengajaran.
2) Jika ingin membenci sesuatu perkara yang tidak jelas buruknya, maka bersederhanalah.
3) Rasanya aku makin kurang benci dengan bola. Tapi aku masih takut dengan bola.
4) Mungkin satu hari nanti, kamu (orang-orang yang kenal aku dan sedang baca entri ini) akan melihat aku bermain bola dengan gembiranya walaupun melawan budak-budak.
5) Sudah lama aku tidak dapat piala. Tidak pernah aku dapat piala kerana bola!.
6) Sedang terpengaruh dengan buku ‘Diari Mat Kilang’ karya Bahruddin Bekri yang mempraktikkan penggunaan Bahasa Melayu Tinggi, BMT. Mana tahu satu hari nanti nanti Diari Mat Kilang aku yang lebih kepada praktikal ilmu kejuruteraan akan diterbitkan. Whoa!

0 Perbincangan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kamsar bin Muhamad BahronAku orang biasa.

Buat benda biasa.

Blog aku biasa-biasa.

Aku suka menulis tentang benda biasa.

Tapi aku akan jadi Lagenda!.

bah bah bahPra-Sekolah - Tiada

Sekolah Rendah Kebangsaan

Sekolah Menengah Kebangsaan - Sains Tulen

Kolej Matrikulasi - Sains Fizikal

Universiti - Kejuruteraan Mekanikal

KILANG - MaintenanceAHLAN WA SAHLAN


thelegend88


kepala otak kau!

ada soalan? ~i'm always by your side!!

"SUDUT KRITIK"

SUDUT INI MEMBERI PELUANG KEPADA PENGUNJUNG UNTUK MENGKRITIK BLOG INI SESUKA HATI MEREKA.. KALAU NAK YANG LEN, BAGI KAT BAWAH..

TIDAK BOLEH :

-BERKATA KESAT

-MEMUJI

-MENUDUH MENGKHINZIR BUTA

-MENGIKLAN

MENGAJARKAN ILMU ITU SEDEKAH

Kaunter Pukul

MUST SEE

Blog Unik

Kawan-kawan UTM

Rakan-rakan Lain

Followers

Template by KangNoval & Abdul Munir | blog Blogger Templates
HTML Free Code