Saturday, September 3, 2011

Lagenda Mat Kilang #3 – Dendang perantau

CADANGAN MUZIK IRINGAN: Dendang perantau nyanyian Sudirman..

Allahuakbar Allahuakbar…
Takbir raya bergema lagi tahun ini. Aku masih berpeluang untuk bertakbir memuji pencipta hari dan pencipta kebahagiaan. Sejak lima tahun lepas, aku hanya berpeluang beraya dengan kawan-kawan sepengajian dalam keadaan yang sebak. Dendang perantau menjadi alunan sebagai simbol untuk golongan yang sedang jauh seperti kami.

Tapi tahun ini adalah tahun pertama aku beraya sebagai seorang yang bekerjaya. Bekerja di tempat yang lebih dekat dengan keluarga. Kami bertakbir bersama. Memasak bersama. Membeli-belah bersama dan akhirnya solat sunat Aidilfitri bersama. Semuanya sama seperti zaman aku masih kanak-kanak dulu. Setiap pagi raya yang kami lalui mesti dalam keadaan yang sibuk tapi gembira.

Sampai sahaja di rumah, kami mengambil peluang untuk bersalaman dan meminta maaf sesama ahli keluarga. Sekali lagi, kami semua berada dalam suasana yang sangat gembira.

Tiba-tiba suasana menjadi gelap. Semua lampu padam serta-merta. Kipas yang berputar ligat berhenti. Alat elektrik yang diguna untuk memasak juadah hari raya tidak dapat berfungsi. Bekalan elektrik terputus. Ia bukan hanya berlaku di rumah kami tapi ia berlaku di seluruh kampung. Mungkin juga di seluruh daerah kami. Suasana menjadi kelam kabut. Keadaan manusia zaman sekarang yang sangat bergantung kepada bekalan elektrik menjadikan mereka manja. Tiada kerja yang dapat disiapkan untuk menyambut hari raya. Dari peti sejuk yang menempatkan minuman hidangan para tetamu sehingga lampu lip-lap yang menghiasi rumah, semuanya tidak berguna.

Dalam suasana yang kelam-kabut itu, sekepul asap tebal berbau wangi muncul dengan tiba-tiba di dalam rumah. Sebuah entiti yang besar berwarna biru dan berbentuk seperti manusia muncul sambil ketawa terbahak-bahak…

“muaaahahahaha… sekarang seluruh daerah kamu tiada bekalan elektrik walau sekilowatt pun.” Semua orang tergamam.
“keadaan ini akan berterusan sampai bila-bila sehingga dia sanggup berkorban demi kamu semua”. Kata mahkluk itu sambil menuding jari ke arah aku.
Aku tersentak. Apa semua ni? Kenapa aku?
“sekiranya dia sanggup berkorban untuk tidak beraya di sini, nescaya bekalan elektrik akan dikembalikan semula dan semua orang akan menyambut hari raya seperti biasa termasuklah orang dalam rumah ini. Kecuali dia!!”.

Aku terkedu. Ibu mengusap air mata yang mengalir. Ayah hanya terdiam menahan kata. Adakah ini tahun keenam aku tidak dapat beraya di sini?.

“bagaimana? Setuju?”. Desak makhluk itu tanpa memberi aku lebih masa untuk berfikir.
“baiklah. Errr.. Aku sanggup!. Asalkan semua orang bahagia. Tapi, aku mesti pergi mana?”. Jawabku terketar-ketar.

Tiba-tiba, makhluk biru itu ketawa terbahak-bahak sekali lagi dan bertukar menjadi kepulan asap dan menghilang. Lampu menyala kembali dan kipas kembali berpusing. Bekalan elektrik sudah kembali dan semua orang bertakbir gembira.

Aku membuka mata luas-luas melihat kipas yang berpusing sangat laju. Selepas menggeliat beberapa saat, aku bingkas bangun dan bersiap untuk pergi.

“We are working in power plant, not like the other mill or factory. WE ARE SERVING PEOPLE. People will live happily as long as you do your job here”. Kata-kata perangsang bos aku menjadi pendorong untuk aku dan comrade terus berada di sini.

Kalau lah aku faham bahasa bising turbine dan generator ni, nescaya kami akan bertakbir bersama…

0 Perbincangan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kamsar bin Muhamad BahronAku orang biasa.

Buat benda biasa.

Blog aku biasa-biasa.

Aku suka menulis tentang benda biasa.

Tapi aku akan jadi Lagenda!.

bah bah bahPra-Sekolah - Tiada

Sekolah Rendah Kebangsaan

Sekolah Menengah Kebangsaan - Sains Tulen

Kolej Matrikulasi - Sains Fizikal

Universiti - Kejuruteraan Mekanikal

KILANG - MaintenanceAHLAN WA SAHLAN


thelegend88


kepala otak kau!

ada soalan? ~i'm always by your side!!

"SUDUT KRITIK"

SUDUT INI MEMBERI PELUANG KEPADA PENGUNJUNG UNTUK MENGKRITIK BLOG INI SESUKA HATI MEREKA.. KALAU NAK YANG LEN, BAGI KAT BAWAH..

TIDAK BOLEH :

-BERKATA KESAT

-MEMUJI

-MENUDUH MENGKHINZIR BUTA

-MENGIKLAN

MENGAJARKAN ILMU ITU SEDEKAH

Kaunter Pukul

MUST SEE

Blog Unik

Kawan-kawan UTM

Rakan-rakan Lain

Followers

Template by KangNoval & Abdul Munir | blog Blogger Templates
HTML Free Code