Tuesday, November 19, 2013

Ketakutan


Semasa aku berjalan-jalan sendirian di kota raya Kuala Lumpur, hanya KLCC yang aku kenal. Dalam bangunan KLCC, aku hanya kenal kedai buku yang namanya macam nama Jepun. Dalam kegembiraan bertemu buku yang tiada dijual di Sabah, aku mengambil satu persatu buku tanpa berfikir panjang.

Tapi tidakanku terhenti di hadapan sebuah buku yang kononnya seram. Sebetulnya, aku tidak suka menonton filem seram dan baca cerita seram. Cukuplah dengan pengalaman berhadapan dengan ....

Entah kenapa hati aku tergerak untuk membeli buku ini dan aku bawa pulang ke Sabah setelah kecewa tidak mampu membeli buku kejuruteraan yang berharga ratusan ringgit.

[tempo]

Balik dari kerja, selepas solat Isyak, selepas makan malam, aku baca buku ini sambil menunggu tukang basuh baju selesai dengan tugasnya. Dua tajuk pertama aku selesai baca. Kemudian aku termenung pendek. Aku bingkas bangun lalu menuju ke arah tukang basuh baju untuk menyidai pakaian di dalam bilik pengeringan.

Aku masuk bilik pengeringan, aku jeling belakang pintu. Kosong. Aku masuk bilik tidur untuk mengambil penyidai baju, aku jeling bawah katil. Kosong. Aku intai belakang almari pakaian. Kosong. Aku geledah almari. Penuh baju. Aku ambil penyidai dan sambung kerja. Katak belakang rumah berbunyi, aku intai ke luar jendela. Gelap.

Aku pasang lagu dari komputer kemudian sambung ke cerita yang ketiga.
Tiba-tiba, soundtrack Shingeki no Kyojin mengambil giliran dalam playlist. Dalam kekalutan, aku hanya mengambil masa dua saat untuk bangun dari tempat membaca ke komputer dan tukar lagu ke Happy Birthday to you you

Semasa aku menyambung pengembaraan ke cerita yang keempat, kerusi di meja computer mula bergerak sendiri. Anak patung Teddy bear hadiah sempena konvo seolah-olah sedang ketawa jahat memandang aku. Bunyi bearing kipas yang haus menyerupai perempuan gila yang mengilai. Sekali sekala aku rasa kerusi tempat aku berbaring sedang terapung.

Pintu diketuk kuat. Ya Allah.. dugaan apa pula ini?. Dengan keberanian yang sedikit, aku membuka pintu. Technician aku berdiri di hadapan pintu minta dijemput masuk. Malam itu kami bersembang tentang banyak perkara dari preventive maintenance hingga meme-meme yang tengah up sekarang.

Cerita seterusnya aku habiskan pada waktu siang. Malam-malam baik layan Facebook.

Tajuk: Ketakutan
Tebal: 177 mukasurat
Penulis: Aisa Linglung dan lain-lain. (ada 15 kesemuanya)
Harga: RM20.00
Kedai: Kinokuniya KLCC
Penerbit: Lejen Press
...

0 Perbincangan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kamsar bin Muhamad BahronAku orang biasa.

Buat benda biasa.

Blog aku biasa-biasa.

Aku suka menulis tentang benda biasa.

Tapi aku akan jadi Lagenda!.

bah bah bahPra-Sekolah - Tiada

Sekolah Rendah Kebangsaan

Sekolah Menengah Kebangsaan - Sains Tulen

Kolej Matrikulasi - Sains Fizikal

Universiti - Kejuruteraan Mekanikal

KILANG - MaintenanceAHLAN WA SAHLAN


thelegend88


kepala otak kau!

ada soalan? ~i'm always by your side!!

"SUDUT KRITIK"

SUDUT INI MEMBERI PELUANG KEPADA PENGUNJUNG UNTUK MENGKRITIK BLOG INI SESUKA HATI MEREKA.. KALAU NAK YANG LEN, BAGI KAT BAWAH..

TIDAK BOLEH :

-BERKATA KESAT

-MEMUJI

-MENUDUH MENGKHINZIR BUTA

-MENGIKLAN

MENGAJARKAN ILMU ITU SEDEKAH

Kaunter Pukul

MUST SEE

Blog Unik

Kawan-kawan UTM

Rakan-rakan Lain

Followers

Template by KangNoval & Abdul Munir | blog Blogger Templates
HTML Free Code