Saturday, November 2, 2013

Kacau


Kerja masih banyak. Dari awal pagi lagi gua masuk kilang terus pergi ke press station untuk periksa berapa press machine yang beroperasi. Bahan bakar untuk boiler semakin kurang. Gua mesti pastikan mesin-mesin mudah patah riuk ini beroperasi dengan kuantiti yang cukup. Gua tengok hanya satu yang beroperasi dengan baik. Yang lain, ada yang gearbox pecah, ada yang tapak patah tiga, ada yang support housing patah macam biskut dan ada yang terbahagi dua. Cis! Kerja berat.

Belum sempat gua berkira-kira tenaga kerja yang ada, gua dapat maklumat belting untuk conveyor yang menghantar salah satu jenis bahan bakar ke boiler telah putus. Cis! Kerja penting dan berat.

.....

Gua tidak kira! Hari ini gua mesti jogging jugak. Apa mahu jadi, jadi lah. Kerja penting sudah siap. Kerja berat masih dalam proses. Gua capai topi keselamatan, buku nota, pen dan kunci. Gua sudah lambat untuk pergi jogging ini hari. Maghrib pun masuk awal sejak kebelakangan ni. Belum jam enam petang sudah masuk waktu Maghrib. Belum jam tujuh malam sudah masuk waktu Isyak. Awal!

Gua bersiap tidak lama. Pergi jogging dengan pergi dating tidak sama. Gua sarung kasut besar yang gua curi dari rumah mak. Dah lama gua tengok kasut tu tidak ada yang mahu pakai. Pakai kasut percuma dan tahan lasak barulah ada keyakinan diri berjogging dalam block kelapa sawit yang jalannya dihiasi dengan batu-batu sungai sebesar penumbuk dan ada yang mencapai sebesar bola keranjang.

Peluh sudah mula membasahi badan. Keadaan cuaca pada waktu itu sangat sejuk. Seperti hujan tapi tidak hujan. Gua berpeluh dengan banyak tapi tidak terlalu letih. Hutan kelapa sawit ketika itu sangat sunyi. Tidak ada bunyi katak, ular atau cengkerik. Gua mula seram. Sudah lari jauh dalam block baru perasan waktu Maghrib sudah mampir. Ruang langit kawasan kilang semakin suram.

.....

Gua berlari laju balik ke rumah. Tercungap. Apa barang jogging waktu macam ni. Solat Maghrib berjemaah di awal waktu kan lebih baik. Lepas tu boleh kemaskini blog gua.

.....

Gua hidupkan komputer. Cucuk broadband dan connect. Gua buka Mozilla dan terus ke blogger. Gua mahu update blog gua dan cerita tentang peristiwa yang gua alami di dalam hutan kelapa sawit sebentar tadi. Benda yang gua tidak akan lupa sampai bila-bila. Apa yang gua nampak sangat jelas dan menjadi memori paling ngeri untuk gua. Habis adrenalin gua gunakan tadi untuk selamatkan diri.

Tadi, semasa gua sedang berjogging, gua terdengawc53t5y7j8678 67 89i9pop;9] ;-;p[-p[-0-p[0’][i0p-ipp;;l;lui]o,u8;,.]u8mu8]y yo8mn],o]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]],……………. -p[0’][i0p-ipp;;l;lui]o,u8;,.]u8mu8]y yo8mn],o]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]],manusia..puih! ...

0 Perbincangan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kamsar bin Muhamad Bahron



Aku orang biasa.

Buat benda biasa.

Blog aku biasa-biasa.

Aku suka menulis tentang benda biasa.

Tapi aku akan jadi Lagenda!.

bah bah bah



Pra-Sekolah - Tiada

Sekolah Rendah Kebangsaan

Sekolah Menengah Kebangsaan - Sains Tulen

Kolej Matrikulasi - Sains Fizikal

Universiti - Kejuruteraan Mekanikal

KILANG - Maintenance



AHLAN WA SAHLAN


thelegend88


kepala otak kau!

ada soalan? ~i'm always by your side!!

"SUDUT KRITIK"

SUDUT INI MEMBERI PELUANG KEPADA PENGUNJUNG UNTUK MENGKRITIK BLOG INI SESUKA HATI MEREKA.. KALAU NAK YANG LEN, BAGI KAT BAWAH..

TIDAK BOLEH :

-BERKATA KESAT

-MEMUJI

-MENUDUH MENGKHINZIR BUTA

-MENGIKLAN

MENGAJARKAN ILMU ITU SEDEKAH

Kaunter Pukul

MUST SEE

Blog Unik

Kawan-kawan UTM

Rakan-rakan Lain

Followers

Template by KangNoval & Abdul Munir | blog Blogger Templates
HTML Free Code