Wednesday, March 19, 2014

Sekolah Bukan Penjara ~ Universiti Bukan Kilang


Sejak beberapa bulan lepas, genre buku yang aku baca mula berubah. Keluar dari gedung ilmu dan terjun ke dalam masyarakat industri perkilangan yang parameternya berpaksi kepada nilai keuntungan wang ringgit dan bekerja untuk mendapatkan balasan berupa gaji benar-benar membuat aku menjadi seorang yang cepat bosan. Buku ini datang bersama buku-buku lain yang aku harapkan boleh membawa aku keluar dari kepompong estet dan terbang bebas ke luar sambil berbaring di dalam rumah. Sendirian. Huuu..

Ini buku serius. Saudara Zul Fikri Zamir berbicara tentang benda-benda serius seputar isu yang berlaku dalam negara kita terutama isu pendidikan. Dan apa yang penting aku mula sedar bahawa diri ini sebenarnya adalah sebuah robot pintar yang dihasilkan dari sebuah kilang yang bernama Universiti. Dan hakikat itu mesti diubah!.

Buku ini sarat dengan fakta, idea dan quote orang-orang hebat dan aku mencadangkan kepada semua pelajar untuk membaca buku ini sebelum anda melangkah keluar dari gedung ilmu masing-masing. Well, it’s either gedung ilmu atau kilang membuat robot.

Cuma pada pendapat aku ada beberapa fakta berupa nombor yang dibentangkan dalam buku ini lebih sesuai disampaikan dalam bentuk jadual dan graf berbanding ditulis dalam bentuk perenggan. Aku tidak pasti bagi pembaca yang datang dari bidang lain tapi sebagai seorang enginair, aku tidak suka. Itu sahaja.

Perkara kedua yang berlingkar dalam fikiran aku tentang buku ini adalah berkenaan dengan olahan bahasa yang penulis gunakan. Aku tidak pasti sama ada gaya bahasanya yang berat atau keupayaan pemahaman bahasa aku yang semakin tumpul sejak kerja kilang. Kalau sebab keupayaan berfikir aku semakin tumpul, maksudnya aku perlu membaca lebih banyak buku lagi. Tapi kalau sebab penulis sengaja menjadikannya begitu, aku takut mesej yang ingin disampaikan kepada target group tidak sampai.

Tajuk: Sekolah Bukan Penjara ~ Universiti Bukan Kilang
Tebal: 210 mukasurat
Penulis: Zul Fikri Zamir
Harga: RM20.00
Kedai: Lorongbuku.com
Penerbit: Dubook Press
...

0 Perbincangan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kamsar bin Muhamad BahronAku orang biasa.

Buat benda biasa.

Blog aku biasa-biasa.

Aku suka menulis tentang benda biasa.

Tapi aku akan jadi Lagenda!.

bah bah bahPra-Sekolah - Tiada

Sekolah Rendah Kebangsaan

Sekolah Menengah Kebangsaan - Sains Tulen

Kolej Matrikulasi - Sains Fizikal

Universiti - Kejuruteraan Mekanikal

KILANG - MaintenanceAHLAN WA SAHLAN


thelegend88


kepala otak kau!

ada soalan? ~i'm always by your side!!

"SUDUT KRITIK"

SUDUT INI MEMBERI PELUANG KEPADA PENGUNJUNG UNTUK MENGKRITIK BLOG INI SESUKA HATI MEREKA.. KALAU NAK YANG LEN, BAGI KAT BAWAH..

TIDAK BOLEH :

-BERKATA KESAT

-MEMUJI

-MENUDUH MENGKHINZIR BUTA

-MENGIKLAN

MENGAJARKAN ILMU ITU SEDEKAH

Kaunter Pukul

MUST SEE

Blog Unik

Kawan-kawan UTM

Rakan-rakan Lain

Followers

Template by KangNoval & Abdul Munir | blog Blogger Templates
HTML Free Code