Friday, February 5, 2010

AKU, BUKU DAN CINTA


AKU

Siapa aku?. Aku adalah seorang hamba Allah yang jahil. Dahagakan ilmu kurniaan Allah. ..
Aku berusaha sekuat tenagaku memangkas waktu kesibukanku yang lain demi menjaga waktu agar dapat membaca lebih banyak. Aku rela tidak makan roti dan hanya makan manisan dengan secawan air, kerana jika aku makan roti, maka banyaklah masaku yang terbuang.
~Ibn ‘Aqil~


BUKU

Buku adalah teman yang baik, khadam yang jujur, tidak kenal dosa dan tidak mempunyai cela. Apabila anda mendekat diri kepadanya, ia takkan pergi menjauh. Bila anda menjauhkan diri daripadanya, ia pun tidak akan melupakan anda. Bila anda akrab dengannya, ia takkan menjemukan. Bila anda meninggalkannya, ia takkan berbuat khianat. Bila anda mengajaknya berbicara, ia akan mendengarnya. Bila anda meminta kepadanya, ia akan member. Bila anda merasa berat, ia akan membuat anda merasa ringan. Bila anda memanggilnya, ia pasti akan datang. Dan bila anda meminta maaf kepadanya, ia akan maafkan.
~Dr.’Aidh~

CINTA

Sekalipun cinta telah kuhuraikan, dan kujelaskan panjang lebar, namun jika cinta kudatangi, aku jadi malu pada keteranganku sendiri. Meskipun lidahku telah mampu menghuraikan, namun tanpa lidah, cinta ternyata lebih terang. Sementara pena, begitu tergesa-gesa menuliskannya. Kata-kata pecah dapat mengungkapnya, begitu sampai kepada cinta. Dalam menguraikan cinta, akal terbaring tak berdaya. Bagaikan keldai berbaring di dalam lumpur. Cinta sajalah yang menerangkan cinta dan bercinta.
~*ana~


Aku, buku, dan cinta menuliskan tentang percintaan makhluk bergelar manusia dengan ilmu kurniaan Allah. Sebuah buku yang padat dengan kata-kata mutiara pembangun jiwa untuk lebih bersemangat menuntut ilmu terutama sekali melali pembacaan.

Ia dimulakan dengan sebuah cerita sang pencinta ilmu, kenikmatan membaca dan menuntut ilmu, pembaca telah disuntik jiwanya untuk terus membaca dan membaca. Tidak sampai di situ sahaja, di pertengahan buku, penulis telah berkongsikan banyak cerita mengenai para pencinta ilmu dan kegigihan mereka.

Manakala di akhir buku pula, penulis telah membahaskan beberapa kitab yang terkenal termasuk kritikan membina terhadap kitab-kitab tersebut.

~diharapkan daripada buku ini kita dapat memetik sebanyak mungkin mutiara pembakar jiwa untuk terus mengharungi samudera keilmuan demi menuju ke destinasi mardatillah~

0 Perbincangan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kamsar bin Muhamad BahronAku orang biasa.

Buat benda biasa.

Blog aku biasa-biasa.

Aku suka menulis tentang benda biasa.

Tapi aku akan jadi Lagenda!.

bah bah bahPra-Sekolah - Tiada

Sekolah Rendah Kebangsaan

Sekolah Menengah Kebangsaan - Sains Tulen

Kolej Matrikulasi - Sains Fizikal

Universiti - Kejuruteraan Mekanikal

KILANG - MaintenanceAHLAN WA SAHLAN


thelegend88


kepala otak kau!

ada soalan? ~i'm always by your side!!

"SUDUT KRITIK"

SUDUT INI MEMBERI PELUANG KEPADA PENGUNJUNG UNTUK MENGKRITIK BLOG INI SESUKA HATI MEREKA.. KALAU NAK YANG LEN, BAGI KAT BAWAH..

TIDAK BOLEH :

-BERKATA KESAT

-MEMUJI

-MENUDUH MENGKHINZIR BUTA

-MENGIKLAN

MENGAJARKAN ILMU ITU SEDEKAH

Kaunter Pukul

MUST SEE

Blog Unik

Kawan-kawan UTM

Rakan-rakan Lain

Followers

Template by KangNoval & Abdul Munir | blog Blogger Templates
HTML Free Code