Tuesday, October 19, 2010

Stingarden


Saya tertarik dengan sebuah buku (belum jumpa di kedai dan belum baca). Sebuah cerita tentang kisah hidup sekumpulan kanak-kanak yang hidup di kawasan setinggan. Setelah lama berpusing-pusing di Badan Cemerlang Angsana mencarinya, aku redha dan membeli buku ni supaya tidak balik dengan hanya sebuah buku.

Buku ini adalah “blook”. Apa itu blook? Ia adalah entri-entri dari sebuah blog yang telah dibukukan (di’book’kan). Jadi, ia dipanggil blook. Bahasa blook kebanyakannya adalah bahasa yang tidak menggambarkan bahasa Melayu sebenar yang tinggi. Sama macam blog aku ni. Jadi, peringatan ni sudah diletak pada halaman awal buku ni untuk makluman para pembaca.

Apa keistimewaan buku ni? Ia diambil dari sebuah blog popular www.sinaganaga.blogspot.com. Apa istimewa blog ni? Bukak sendiri!.

Blog ni mempunyai ciri-ciri yang saya sukai. Antaranya adalah:

Ringkas
Cuba bayangkan, anda adalah mahasiswa UTM (terlintas dalam kepala otak adalah masalah wifiutm yang tidak pernah selesai). Ni tahun keempat saya belajar di sini. Masih lagi belum merasa internet di bilik. Kalau nak buka internet, terpaksa pergi ke fakulti atau pergi ke perpustakaan. Fakulti aku, tak boleh bukak facebook dan ia adalah makmal computer. Maknanya adalah kelas sering berlangsung di situ untuk belajar autocad dan sebagainya. Perpustakaan? Bagi aku adalah tempat mahasiswa “bangngang” (huhu tak reti nak eja..maaf kalau kasar sangat) main online game. Kesimpulan, susah nak cari internet. Kalau dapat? Time is limited!. Mana ada masa baca entri blog yang panjang-panjang. Dah la panjang, bahasa tinggi tahap professor pulak. Aku pun tak pasti sapa mad’u dia. Jadi, bukak blog dia ni, 2 minit cukup untuk baca 1 entri.

Sinis
Blog ni menceritakan tentang kehidupan kampung di kampung baru Kuala Lumpur pada latar masa hujung 70an dan awal 80an. Kata penulis, zaman Merrie Melodies dan masa tu hanya ada 2 saluran. Tv1 dan tv2. Tapi, jika diamati betul-betul, blog ni sebenarnya adalah sinis dan merespon segala isu semasa yang berlaku di Negara kita. Kalau and abaca dan tak Nampak kaitan dengan isu semasa, itu bermakna anda tidak peka dengan isu semasa. Cubalah..

Bahasa
Bahasa yang digunakan agak ringan. Macam mana aku menafsirkan jisim bahasa?. Ayat dia pendek. Tak payah fikir panjang tentang maksud yang ingin disampaikan.

Lawak
Saya akui, buku ini dibaca selepas solat asar di tepi tasik UTM dan habis sebelum solat Maghrib. Sepanjang membacanya, banyak kali saya hampir terguling kerana ketawa. Penyampaian yang lawak dan jalan cerita yang tak boleh blah!. Kadang-kadang ia mengimbau kembali kenangan semasa aku masih budak-budak kampung yang suka main kejar-kejar, masuk hutan dan tidak suka khailullah di rumah.

Apa persamaan antara kawasan perumahan Setingarden dengan Dinosaur?
Ingin tahu jawapannya, ia ada di kulit belakang buku ini!..haha wlm..

Catatan:
1) Kalau takut melabur untuk buku ni, bukak la dulu blog tu..
2) Nazri M Annuar adalah penulis novel karipap-karipap cinta
3) Buku ni lain dari semua buku PTS dari segi gaya bahasa
4) Bahasa aku untuk entri ni dipengaruhi oleh sinaganaga origami

~mereka menyangka bahawa mereka hidup lebih bahagia daripada orang yang tinggal di kawasan setinggan. Tapi mereka salah!~ kamsar, 19 oktober 2010, 10.50pm

Tajuk: Stingarden
Tebal: 154 mukasurat
Penulis: Sinaganaga
Harga: RM12.50
Kedai: Badan Cemerlang, Angsana
Penerbit: PTS Publications & Distributors SDN. BHD

4 Perbincangan:

llsnll said...

link web sinaganaga tue salah le. xdpt klik pn. Tp da betul da ejaan dia.

lagenda pejuang islam said...

kahkahkah.. mungkin terpaste dua kali..terima kasih informkan. kalau bukak, buang url blog saya kat depan tu..

asrarqulub said...

Bru nak update blog ni tp xda idea...
pi tengok blog http://www.sinaganaga.blogspot.com/ ni jap... memg tul la Kamsar... lucu....

lagenda pejuang islam said...

haha..lucu, lucu jugak. mesej mesti paham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kamsar bin Muhamad Bahron



Aku orang biasa.

Buat benda biasa.

Blog aku biasa-biasa.

Aku suka menulis tentang benda biasa.

Tapi aku akan jadi Lagenda!.

bah bah bah



Pra-Sekolah - Tiada

Sekolah Rendah Kebangsaan

Sekolah Menengah Kebangsaan - Sains Tulen

Kolej Matrikulasi - Sains Fizikal

Universiti - Kejuruteraan Mekanikal

KILANG - Maintenance



AHLAN WA SAHLAN


thelegend88


kepala otak kau!

ada soalan? ~i'm always by your side!!

"SUDUT KRITIK"

SUDUT INI MEMBERI PELUANG KEPADA PENGUNJUNG UNTUK MENGKRITIK BLOG INI SESUKA HATI MEREKA.. KALAU NAK YANG LEN, BAGI KAT BAWAH..

TIDAK BOLEH :

-BERKATA KESAT

-MEMUJI

-MENUDUH MENGKHINZIR BUTA

-MENGIKLAN

MENGAJARKAN ILMU ITU SEDEKAH

Kaunter Pukul

MUST SEE

Blog Unik

Kawan-kawan UTM

Rakan-rakan Lain

CAPAIAN

Followers

Template by KangNoval & Abdul Munir | blog Blogger Templates
HTML Free Code