Monday, October 25, 2010

Mulia di mata dunia


Apabila membaca tajuk entri ni, mesti ramai yang teringat lagu “standing in the eyes of the world”. Salah sorang penyanyi dia, Ella kalau tak silap. Untuk metafsirkan tajuk ini, ia bergantung kepada kondisi anda sekarang. Bagi yang imannya sedang memuncak (mungkin), dia akan terfikir tentang akhirat. Mulia di mata dunia seperti Qarun adalah satu kecelakaan kerana syurga adalah sebaik-baik tempat kembali. Bukan di white house!. Bagi yang semangat patriotiknya berada di tahap tertinggi, (mungkin baru habis menonton filem Leftenan Adnan atau baru habis membaca novel Limpahan Darah di Sungai Semur atau baru habis menonton perlawanan Kelantan lawan Negeri Sembilan (baca: negeri kerajaan lawan negeri pencadang) malam ni), mereka akan terfikir tentang betapa bahagianya jika Negara kita berada di puncak dunia!. Amerika terhegeh-hegeh minta mereka untuk menjadi salah satu pelabur di sini. Korea dan jepun mati-mati inginkan produk buatan Malaysia untuk dilakukan reverse engineering!. Woha!


“Saya suka mengambil gambar. tapi saya tiada kamera. saya ingin membeli kamera. tapi saya tiada duit. saya ingin meminjam duit dengan kawan supaya orang lain tahu bahawa saya seorang yang mampu membeli kamera.”

Hari ini, saya telah menjalankan satu kaji selidik ringkas tentang satu isu yang hangat dibahaskan di Negara kita. Tidak dinafikan, manusia mempunyai nafsu. Dan mereka mempunyai akal. Bagaimana mereka menggunakannya akan menunjukkan sama ada mereka lebih daripada malaikat atau binatang ternak.


Jika anda teringin untuk mencapai satu peringkat/level/marhalah, Tapi anda perlu memiliki sesuatu untuk itu. Dan ana tidak mampu kecuali berhutang. Apa tindakan anda?

Di sini ada beberapa komen yang menarik…

Anda ingin membeli sesuatu untuk kepentingan bersama. Dalam kondisi sekarang, anda terpaksa berhutang. Perkataan ini adalah salah satu perkataan yang peling pedih untuk seseorang yang sedang berusaha!.

Dalam proses ini, win-win situation diperlukan supaya kita tidak kelihatan seperti memperbodohkan orang lain.

No komen..

Dia ni mantan cikgu aku. Masa sekolah menengah dulu. Salah satu buku dia “Abaka” ada di Perpustakaan Sultanah Zanariah UTM Skudai di bilik sudut kreatif, rak pertama, ‘wing’ kanan bahagian paling bawah. Kalau nak, boleh cari..(promote pulak).

Pepatah ni saya sudah dengar semasa di sekolah itu. Dan saya diingatkan kembali tentangnya. Ada orang berpendapat, kita perlu berusaha sendiri untuk mencari dana bagi projek ini. Jangan terus bagi ikan. Tapi saya berpendapat, pancing saya adalah kamera itu sendiri. Arasso?

Klik imej untuk kenikmatan berganda..

Dan ini adalah perbincangan yang paling panjang. Semua ada rasional tersendiri. Saya diserang oleh dua orang yang prihatin. Mereka tidak galakkan dan tidak melarang. Yang mereka lakukan adalah memastikan saya membelinya dengan niat yang betul. Menunjuk-nunjuk adalah salah satu niat. Tapi tu adalah yang tidak betul. Betul tak?.
Baiklah..


Ada pepatah mengatakan kita haruslah “think globally, act locally!”. Ia merujuk khususnya kepada para pemimpin. Mereka seharusnya memandang masa hadapan dari skop luar bidang tugas dia. Tapi, dari segi pelaksanaan, ia mestilah logik, boleh capai dan relevan. Barulah orang tak pandang dia sebagai syok sendiri.

Secara jujurnya, saya belum lagi membaca secara keseluruhan belanjawan 2011 yang dibentangkan oleh PM baru-baru ini. Tapi saya ada terdengar tentang satu projek raksasa yang dijangkakan akan “memendekkan” menara KLCC.

Pembinaan Menara Warisan.

"We take pride in our National Icon, the Petronas Twin Towers. It signifies the spirit of Malaysia Boleh. Another landmark to be developed by Permodalan Nasional Berhad (PNB) is Warisan Merdeka, expected to be completed by 2020. This is an integrated development project comprising a 100-storey tower, the tallest in Malaysia. The project will retain Stadium Merdeka and Stadium Negara as national heritage buildings. The total cost is RM5 billion, with the tower expected to be completed by 2015"
Siap: 2015
Kos: RM5 000 000 000
Penaja: PNB
Tinggi: 100 tingkat


Apa kata mereka

Ramai kata ia pembaziran sebab ia akan menelan belanja yang sangat besar. Dan bagi yang menyokong, saya dah buka banyak rujukan dan mereka mempunyai 1hujah yang sama. Salah satu rujukan: Berita Harian Free Malaysia Today

Mereka kata, zaman Mahathir dulu, dia nak bina menara KLCC, jambatan pulau pinang, KLIA dan sebagainya, ramai bantah dan kritik sebab membazir. Tapi sekarang, diorang senyap. Malah mintak lagi 1 jambatan. Jadi, kalau kita buat ni, nanti mereka akan senyap jugak.


Dan diorang kata, kalau kita tangguh, kos bahan akan menigkat dan kos pembinaan menara ini akan meningkat. Baik buat sekarang!.


Pihak satu lagi kata..

Kos pembinaan menara ini akan meningkat sehingga 10 bilion. Bukan hanya 5 bilion!. Rujukan diorang..
“ahli Parlimen Bagan, Lim Guan Eng (gambar) berkata beliau menjangkakan kemungkinan itu berdasarkan kenaikan kos membina Istana Negara yang sedang dibina – daripada RM400 juta kepada RM935 juta.”
Dan beberapa lagi case study lain.
Sumber: The Malaysian Insider Merdeka View


Apa kata saya..

Dulu, masa KLCC dibina, banyak cerita aku dengar. Masa tu aku masih lagi budak kampung (sekarang pun). Di tempat aku, tingkatan 2 baru nak belajar macam mana nak buka dan ‘shut down’ komputer. Cikgu suruh beli disket pun berkira. Dengar-dengar, ada satu menara yang sangat tinggi akan dibina. Di KUALA LUMPUR. Ada hantu berkuda kacau pekerja di sana, tapi ada jugak ustaz yang terer dah halau. Ramai orang bantah pembinaan ni. Aku pun tak tahu kenapa.

Salah satu keinginan aku adalah pergi ke tempat tu. Nak berdiri di jambatannya. Ambil gambar dan cuci then tunjuk dengan kawan. Sekarang? Haha..asal masuk dalam tu, Kinokuniya dan Petrosains je lah tempat yang aku rasa berguna. Yang lain bagi aku adalah tempat orang ‘first class’ menghabiskan duit. Termasuk tandas!. 88 tingkat bangunan tu, aku pun tak tahu diorang manfaatkan buat apa.

Kalau menara baru ni siap dan memuatkan kedai, aku harap sangat lah dalam tu ada RFC dan Kedai buku. Woha! (selingan)


Kesimpulan

Untuk masa sekarang, aku masih percaya yang menara tu tidak perlu lagi dibina. Sebab..
1) Banyak lagi kawasan lain perlukan duit.


Gambar ehsan dari facebook

Pembinaan ini sangat jelas menunjukkan bahawa kita ingin menunjuk-nunjuk. Sedangakan banyak lagi tempat lain di Negara kita perlukan duit. Keratan akhbar di atas aku tak percaya!. Adakah mereka perhatikan keadaan hidup masyarakat sini dengan sebaiknya? Anduk..

2) Seringkali kita mendengar Kelantan dilabel sebagai antara negeri termiskin di Malaysia. Tapi tahukah anda, sepanjang saya berkawan dengan orang semenanjung di sini, kebanyakan mereka masih menyangka bahawa orang Sabah tinggal di atas pokok. Termasuklah pelajar luar Negara. Sapa bagitau dia, aku pun tak tahu. Jadi, kenapa perlu meninggikan KL sedangkan masih ada rumah di sini yang “berkongsi dinding papan” dengan jiran?

3) Hujah yang menggunakan sejarah Mahathir saya tidak setuju bulat-bulat. Tak patut seorang pemimpin berfikiran pendek begitu. Menara ini lain dengan dulu. Kos lain. Masa lain. Status Negara lain. Kalau setakat nak orang luar datang ambil gambar bangunan ni, baik tak payah.

4) Ada jugak elemen yang aku sokong. Tapi penat lah pulak nak letak di sini. Post ni dah terlalu meleret!.

Catatan:
1) Saya ada pendapat saya sendiri dan tidak dipengaruhi oleh “mereka”. Saya Mahasiswa bijak yang sayangkan Negara akan melakukan apa yang termampu untuk memastikan tempat saya meneruskan survival hidup pada masa akan datang berada pada tahap yang terbaik.
2) Mengkritik bukan bermakna membenci
3) Terima kasih kepada semua responden yang terlibat!
4) Aku tahu blog ni tak ada lah ramai sangat yang nak baca. Apatah lagi orang yang beria-ia nak bina menara tu. Ini sekadar pendapat peribadi untuk mad’u saya.

~mereka adalah pimpinan. Saya perlu wala’. Mereka adalah pimpinan yang tersilap. Saya perlu tegur~
Kamsar, 26 oktober 2010, 12.48am 

2 Perbincangan:

fatma said...

bah...semoga berusaha la beli....pastu msti lokek..nk bg pnjm kan... hahahhah

lagenda pejuang islam said...

bah. memang aku lokek pun. kehkehkeh..kalau kau jak lah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kamsar bin Muhamad Bahron



Aku orang biasa.

Buat benda biasa.

Blog aku biasa-biasa.

Aku suka menulis tentang benda biasa.

Tapi aku akan jadi Lagenda!.

bah bah bah



Pra-Sekolah - Tiada

Sekolah Rendah Kebangsaan

Sekolah Menengah Kebangsaan - Sains Tulen

Kolej Matrikulasi - Sains Fizikal

Universiti - Kejuruteraan Mekanikal

KILANG - Maintenance



AHLAN WA SAHLAN


thelegend88


kepala otak kau!

ada soalan? ~i'm always by your side!!

"SUDUT KRITIK"

SUDUT INI MEMBERI PELUANG KEPADA PENGUNJUNG UNTUK MENGKRITIK BLOG INI SESUKA HATI MEREKA.. KALAU NAK YANG LEN, BAGI KAT BAWAH..

TIDAK BOLEH :

-BERKATA KESAT

-MEMUJI

-MENUDUH MENGKHINZIR BUTA

-MENGIKLAN

MENGAJARKAN ILMU ITU SEDEKAH

Kaunter Pukul

MUST SEE

Blog Unik

Kawan-kawan UTM

Rakan-rakan Lain

CAPAIAN

Followers

Template by KangNoval & Abdul Munir | blog Blogger Templates
HTML Free Code