Wednesday, August 18, 2010

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Assalam..

Selamat hari raya aidilfitri diucapkan kepada semua pembaca budiman. Maaf zahir batin atas segala keterlanjuran kata dan kepedasan bicara yang kadang-kadang mengguris hati. Semoga raya tahun ini lebih meriah daripada raya-raya sebelumnya..raya kat mana tahun ni? Wkwkwk!!!!

Study Case

Tujuh Ramadhan…
Baru habis servis motor. Tukar minyak hitam 4T yang 14 ringgit. Tukar bateri yang rosak dengan harga tipu. Isi minyak petronas pam kuning 5 ringgit. Pam tayar belakang 250kilopascal. Nak tukar sprocket kasi besar sikit untuk naikkan pick up motor aku memandangkan waqi’ jalan UTM ni yang tak kasi peluang kita bawak motor lebih 60 kilometer sejam. Duit tak cukup.
Prengg..prenggg..(bukan bunyi enjin. Tapi bunyi brek!). Lepas kena tipu harga bateri tadi, aku lupa la pulak nak suh dia blow brek nih.. rugi 2 kali dah.

Next destination..Giant powermarket. Pintu ajaib terbuka sebaik sahaja aku berdiri di hadapan pintu. Aku meluru kearah surau sambil menjeling jam tangan. 1.32PM. bagus!! Sempat jugak aku berjemaah di surau giant ni..ngee..


Di surau… erk? Suma orang dah solat ka? Atau aku sorang jak yang wajib solat hari ni?..

“seelamat hari raya
Maaf zahir batin kita sesame
Seeelamat hari raya
Bermaafan sesame kita
Ampun maaf kita dipinta..”

Wow! Supermarket yang mendePANI masa! aPANI? Apani? aPANI??!!! Aku telah merentas masa ka? Agak-agak lah wahai ‘pasaraya gergasi’.


“duhai ayah bonda
Ampunkan ananda
Tak dapat beraya bersama
Rindu pertemuan
Dengan air mata..bla..bla…”
Erk? Ko perli aku ka? Mentang-mentang ini tahun kelima aku..


Pernyataan Masalah
1) Hari raya diraikan terlalu awal oleh ‘dia’

2) Kedatangan Ramadhan seolah-olah tidak dipandang oleh khalayak

Punca
1) Giant: kami selalu pasang lagu orang kapir. Tapi Ramadhan ni kena hormat la..pasang lagu raya sebab tak da ragu Ramadhan..ngee..suma ni salah artis
2) Artis: erk?! Kami nyanyi je apa yang orang suka dengar. Takkan nak nyanyi lagu Ramadhan kot. Masa ni kan kitorang sibuk nak gi umrah. Budak budak nasyid mana?
3) Nasyid: wallu’alam. Tapi kami ada lagu. Percaya lah
4) Aku: nasyid dah kata wallau’alam. Kira setel lah ya



RAMADHAN BULAN RAHMAT
1) Aku ada nampak perbualan di facebook, orang bukan Islam (mungkin la..nama dia pun pelik) tu kata, ramadhan ni bulan penyeksaan sebab tak bagi orang makan.
2) Aku dengar di radio perbualan orang Islam, berapa banyak baju diorang tempah untuk raya ni. Balik mana raya ni. Berapa jenis kuih raya ni. Raya ni, buat kuih ka, beli ja?. Bla..bla..bla.

3) Aku nampak di mana-mana ‘status’ orang yang rajin berpuasa: “6 down. 24 to go”
4) Budak-budak mula bermain mercun
5) Aku semakin perasan sibuk dengan banyak benda. Perasan jak la.



catatan.
1) Puasa itu WAJIB. Jangan tanya wajib yang macam mana. Ia WAJIB
2) Puasa ke arah pembinaan taqwa
3) Ada hadis sebut tentang pakai baju yang paling baru yang kita ada untuk raikan hari raya. Tapi tiada yang wajibkan umat Islam menyusahkan diri unutk mendapatkan baju baru.
4) Ramadhan adalah waktu perdana untuk Umat Islam kerana banyak tawaran telah Allah berikan dalam bulan yang penuh keberkatan ini (Zaini,2010).

SELAMAT BERPUASA KEPADA SELURUH UMAT ISLAM SELURUH DUNIA DENGAN SELURUH JIWA RAGA MENGHARAPKAN SELURUH PEMBACA MENGGUNAKAN SELURUH WAKTU PERDANA INI UNTUK MENIGKATKAN SELURUH KETAQWAAN KEPADA ALLAH.
~MAAF ZAHIR BATIN

2 Perbincangan:

Anonymous said...

salam..
jln penceritaan yg sgt2 mnarik.apatah lg melalui penyampaian yg lucu..tp,apa yg penting,mksd itu smpai..

see u in the next post..
salam Ramadhan...

lagenda pejuang islam said...

ok.tgk la

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kamsar bin Muhamad Bahron



Aku orang biasa.

Buat benda biasa.

Blog aku biasa-biasa.

Aku suka menulis tentang benda biasa.

Tapi aku akan jadi Lagenda!.

bah bah bah



Pra-Sekolah - Tiada

Sekolah Rendah Kebangsaan

Sekolah Menengah Kebangsaan - Sains Tulen

Kolej Matrikulasi - Sains Fizikal

Universiti - Kejuruteraan Mekanikal

KILANG - Maintenance



AHLAN WA SAHLAN


thelegend88


kepala otak kau!

ada soalan? ~i'm always by your side!!

"SUDUT KRITIK"

SUDUT INI MEMBERI PELUANG KEPADA PENGUNJUNG UNTUK MENGKRITIK BLOG INI SESUKA HATI MEREKA.. KALAU NAK YANG LEN, BAGI KAT BAWAH..

TIDAK BOLEH :

-BERKATA KESAT

-MEMUJI

-MENUDUH MENGKHINZIR BUTA

-MENGIKLAN

MENGAJARKAN ILMU ITU SEDEKAH

Kaunter Pukul

MUST SEE

Blog Unik

Kawan-kawan UTM

Rakan-rakan Lain

Followers

Template by KangNoval & Abdul Munir | blog Blogger Templates
HTML Free Code