Monday, March 28, 2011

Pertandingan annoying blog: solution


Sebelum ni aku ada buat satu entri tentang annoying blog di sini. Bukan nak cakap blog aku best dan blog orang lain annoying. Haha. Tapi sebagai pembaca blog, aku ada pandangan sendiri dan aku harap hari-hari aku bukak setiap blog yang aku jumpa adalah waktu yang membahagiakan. Bhee..

jadi, ni adalah sedikit cadangan..

1) Tulisan extra small

Untuk tulisan yang terlalu kecil ni, kadang ada jugak orang yang sanggup baca. Dia dekatkan biji mata dia dengan skrin. Pasal radiasi dan kesan pencahayaan terhadap mata, aku belum mahu carita. Tapi yang pasti mata mestiakan sakit kalau baca jugak.

Cadangan aku untuk pembaca, tekan ctrl dan skrollkan ke atas. Tapi kalau anda guna mouse zaman P.Ramlee yang tak ada skroll, aku tak tahu macam mana.

Dan nasihat aku untuk penulis, buat lah tulisan tu besar lagi. Kalau nak jimat ruang pun, bukan kena bayar. Untuk besarkan tulisan, cari di tempat edit post kan ada butang font.


2) Ejaan

unk org yg sukew sgt guner ejaarn cam nie, aq cadunkkan k0runk tgk dulue vide0 nih.



Aq bUEkaN apEw lAr kaRn. TaPew, tUe lArh. AkUe poWn leWtih nAk meNaiP niE hAh.
PESANAN TERAKHIR: kalau orang dah jem nak baca, maka tiada istilah melawat kali kedua..haha


3) warna

cadangan untuk pembaca, kalau nak baca tulisan yang susah nak baca ni, cuba highlightkan tulisan tu. Tak tahu? Tekan ctrl+A.

Cadangan untuk penulis, mestilah cadang supaya tukar warna tulisan atau tukar warna background. Itu sahaja.


4) berat

kadang, blog lambat loading ni, sebab upload banyak benda. Terutama sekali gambar. Jadi, kalau nak upload gambar, kecilkan dulu melainkan kalau kita nak orang download gambar tu dalam high resolution.

Pastu ada banyak banner dan iklan. Benda ni memberatkan blog. Tapi kalau ia untuk mendapatkan duit, xpa la.. sapa xnak duit kan. Lebih-lebih lagi kalau blog tu famous.


5) iklan

untuk iklan ni, aku sudah salah faham hari tu. Benda tu bukan iklan. Bahkan lebih tidak berguna dari itu. Orang panggil ia sebagai widget. Kalau nak blog canggih dan cantik, orang suka letak widget banyak-banyak. Tak salah. Cuma pandai-pandai lah pilih widget yang baik.

Widgeo memang best. Tapi kalau kita dah pakai, dia akan buat jahat dengan blog orang. Setiap kali bukak, dan kita klik pada mana-mana bahagian, automatik satu window baru akan terbuka untuk iklan widgeo. Bayangkan kalau bukak 5 blog sekaligus yang ada benda ni. Maka akan keluarlah 5 window baru. Maka, untuk level laptop cikai macam aku ni, ia pun akan henggg..


6) Muzik

ini adalah masalah yang paling aku tidak suka. Letak muzik taka pa. mungkin ada orang yang nak bagitahu dia suka muzik macam mana. Mungkin jugak dia nak kongsi muzik yang dia hasilkan sendiri.

Tapi pastikan muzik tu hanya akan dimainkan bila pelawat tekan play. Bukan automatik. Jadi, kami pun dengar dengan redha. Yang aku kesan setakat ni, musik gratis. Sapa ada pakai? Dah lah play outomatik. Pas tu tiada butang pause/stop. Jadi, satu-satunya cara untuk berhentikan lagu ni adalah tutup blog tersebut. haha


7) skroll bawah jauh tak tau mana post

Yang ni berkaitan dengan page elements design. susun lah elok-elok. Orang tertarik bukak blog anda sebab tertarik dengan tajuknya. Tapi bila bukak, tak jumpa. Jadi, pandai-pandai lah pilih design yang baik. Kalau boleh, bukak ja terus boleh baca. Wlm


~kita tidak mampu memuaskan hati semua orang. Dan juga tidak boleh berhenti untuk berusaha
Kamsar, 28 mac 2011, 7.07pm

Catatan:
1. Ini Cuma pandangan
2. Sapa tak setuju, boleh komen
3. Sapa tahu macam mana nak buat duit dengan blog? Tolong ajar aku!!
4. Sapa nak kutuk blog aku, silakan. Dah lama aku tak edit features dalam blog aku ni.
5. maaf bahasa kurang baik sikit. sebab mood kurang comel hari ni. asalkan faham. tak faham gtau aku.


Lampiran:

Berikut aku sertakan beberapa annoying pictures yang aku pernah jumpa. haha..

awas!! entri ini banyak gambar..
masa ni anda akan merasai nikmat masa walaupun ia hanya 1 saat!!


ada orang kata, di Indon, sup bunjut dipanggil sup bun**t


aku nak buat jugak nanti
bahasa unjink


no komen


aku tengok benda ni lama-lama, aku pening


pernah berlaku dan selalu berlaku.


aku gelak sampai sesak napas. haha


everyBODY can change..

perfect


 
 frictionless


kah kah kah


double meaning picture..

5 Perbincangan:

Sunah Mohammad said...

setujukkk dengan semua kata2 kat atas...

gambar last sangat menarik, ok!

LyNuT said...

uina kam...belok aq susah ka mo bca???? hehe

lagenda pejuang islam said...

SM: bah. makasih. kalau ada cadangan gtau jak.

linux: haha..ok jak kalau kau bah. mungkin sebab aku org tawau. cak ko tanyak org semenanjung. dorang paham ka. haha

LyNuT said...

aq mo kekal kn bhasa twu..trademark kunun..muahaha

lagenda pejuang islam said...

bahek lah. kau lah paling tawau. kau punya lah tawau tuh. naa..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kamsar bin Muhamad Bahron



Aku orang biasa.

Buat benda biasa.

Blog aku biasa-biasa.

Aku suka menulis tentang benda biasa.

Tapi aku akan jadi Lagenda!.

bah bah bah



Pra-Sekolah - Tiada

Sekolah Rendah Kebangsaan

Sekolah Menengah Kebangsaan - Sains Tulen

Kolej Matrikulasi - Sains Fizikal

Universiti - Kejuruteraan Mekanikal

KILANG - Maintenance



AHLAN WA SAHLAN


thelegend88


kepala otak kau!

ada soalan? ~i'm always by your side!!

"SUDUT KRITIK"

SUDUT INI MEMBERI PELUANG KEPADA PENGUNJUNG UNTUK MENGKRITIK BLOG INI SESUKA HATI MEREKA.. KALAU NAK YANG LEN, BAGI KAT BAWAH..

TIDAK BOLEH :

-BERKATA KESAT

-MEMUJI

-MENUDUH MENGKHINZIR BUTA

-MENGIKLAN

MENGAJARKAN ILMU ITU SEDEKAH

Kaunter Pukul

MUST SEE

Blog Unik

Kawan-kawan UTM

Rakan-rakan Lain

CAPAIAN

Followers

Template by KangNoval & Abdul Munir | blog Blogger Templates
HTML Free Code