Sunday, June 19, 2011

Kembara Anak Muda 4: Pondok + Rumput + Pantai = kehabisan tenaga


Awas! Kenderaan ini adalah bas awam di sini.
Menebar kedua tangan. Mendongak ke langit. Menarik nafas sedalamnya. Angin menampar muka dengan keras. Aku mampu terbang!
Menaikinya lebih seronok daripada menaiki bas bersuhu takat beku dari KK ke Tawau.

Seorang rakyat Kelantan berjiwa pondok
Walau dihantar ke hutan sekalipun, satu pondok baru pasti akan berdiri.

Awas! Jika anda melihat aku melakukan aksi ini, jangan datang dekat dengan logo dacing.
Takut-takut aku tak boleh bezakan anda dengan rumput yang aku bayangkan.
Postur merintis rumput ini memberikan kesan yang sangat hebat kepada belakang badan di bahagian atas.

Sebelum orang kata aku tengah buat satu ‘jutsu’ atau apa-apa yang khurafat,
Aku akan bagitahu bahawa di belakang aku adalah rumput yang baru dipotong sedang dibakar.

Bersama pelajar dan Mudir Pondok FiilDzilalil Quran
Masjid diorang pun ada penyaman udara. Kawu sangka cikai ka?. haha

Tiada bangunan tinggi yang menyekat mata untuk memandang jauh. Yang menyekat fikiran untuk berfikir terbuka. Dan yang menyekat hati untuk mengingati.

Berpeluh bersihkan pondok
Letih mandi laut
Semput main bola pantai

Tenaga yang berbaki dihabiskan dengan melompat!
Aku sudah bagitahu awal-awal, kami semua ingin terbang!

Awas! Ini bukan power rangers
Ini bukan Jetman
Ini bukan Kamen rider.
Walaupun mereka juga Hero..

Hajat untuk melihat SUNRISE di balik gunung Kinabalu tidak kesampaian.
Melepas geram dengan melihat SUNSET di Pantai Rampaian Laut.
Ps: di sebelah kiri adalah Gunung Kinabalu yang kelihatan sebesar anak kura-kura.

Empat tahun di UTM dan sibuk merancang program rehlah. Tapi langsung tidak pernah menyentuh kuda di sana.
Akhirnya aku dapat naik di sini. Kuda ini sangat ‘sporting’.

Laporan versi skema

Seorang guru yang berasal dari Kelantan bernama Saifuddin telah mengajar di Kota Belud sejak 1987. Dengan sebidang tanah 6 ekar, beliau dan rakan-rakan membina sebuah pondok. Menukarkan belukar menjadi pusat ilmu. Kini mereka sudah ada projek ikan dan kebun sayur sendiri untuk keperluan harian. Dewan makan, dewan serbaguna dan asrama sedang dalam perancangan dan memerlukan belanja sebanyak RM300,000.

Untuk maklumat lanjut dan sumbangan:
Blog: pondokkotabelud.blogspot.com
Email: pondokkotabelud@gmail.com
Bank Islam: 100-160-202-129-36
Sumbangan Material lain: website Tranungkite
Lain-lain: pernah dibuat tesis degree dan master dan pernah diseminarkan di KK.

2 Perbincangan:

Amir Hamzah Othman said...

WOI BODOH! KESIAN LA KAMBING YG KO NAIK TU!!

Lagenda said...

chiiisss!!
itu spesis lain la budu.. kambing ni kuat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kamsar bin Muhamad Bahron



Aku orang biasa.

Buat benda biasa.

Blog aku biasa-biasa.

Aku suka menulis tentang benda biasa.

Tapi aku akan jadi Lagenda!.

bah bah bah



Pra-Sekolah - Tiada

Sekolah Rendah Kebangsaan

Sekolah Menengah Kebangsaan - Sains Tulen

Kolej Matrikulasi - Sains Fizikal

Universiti - Kejuruteraan Mekanikal

KILANG - Maintenance



AHLAN WA SAHLAN


thelegend88


kepala otak kau!

ada soalan? ~i'm always by your side!!

"SUDUT KRITIK"

SUDUT INI MEMBERI PELUANG KEPADA PENGUNJUNG UNTUK MENGKRITIK BLOG INI SESUKA HATI MEREKA.. KALAU NAK YANG LEN, BAGI KAT BAWAH..

TIDAK BOLEH :

-BERKATA KESAT

-MEMUJI

-MENUDUH MENGKHINZIR BUTA

-MENGIKLAN

MENGAJARKAN ILMU ITU SEDEKAH

Kaunter Pukul

MUST SEE

Blog Unik

Kawan-kawan UTM

Rakan-rakan Lain

CAPAIAN

Followers

Template by KangNoval & Abdul Munir | blog Blogger Templates
HTML Free Code