Friday, September 24, 2010

Detektif Indigo


Sifat manusia boleh dikaitkan dengan medan elektromagnet tertentu. Ada orang kata aura, ada yang kata cakhra. Manusia juga ada warna mereka sendiri. Warna indigo adalah warna yang istimewa. Mereka sering dikaitkan dengan manusia yang memiliki sixth sense. IQ mereka juga lebih tinggi daripada 120. Atas kesedaran beberapa orang Islam termasuk pengerusi OIC sendiri, maktab Indigo telah ditubuhkan untuk melatih remaja indigo menggunakan bakat masing-masing untuk kepentingan Islam.

Chen chung adalah seorang anak nelayan cina muslim. Telah menghafal Al-Quran sejak kecil tanpa bimbingan orang lain. Minat membaca buku kimia semasa kanak-kanak. Mempunyai kuasa telepati. Dan banyak lagi perkara yang beliau lalui sehingga bakat indigo beliau dikesani dan dimasukkan ke Maktab Indigo. Berkaitan dengan IQ, beliau memiliki IQ yang terlalu tinggi berbanding dengan remaja indigo yang lain. (terlalu bahaya untuk saya bagitahu di sini).

Maktab Indigo ini mempunyai silibus yang menarik bila mana ia memberi peluang kepada semua pelajar mengambil bidang yang mereka minati. Untuk Chen Chung dan 5 lagi kawan beliau, mereka berada di dalam kursus penyiasatan dan perisikan. Faruq Sahrandi si ‘tahukah anda’, Mihrimah Maryam si pakar forensik, Ruzbihan Fansuri si bersin, Rabiah Zaitun si ahli kimia dan Isamu Nakamura si pakar estomologi adalah rakan sekelas Chen yang sentiasa berganding bahu untuk menyeesaikan kes-kes rumit yang mereka hadapi berdasarkan kepada kebolehan masing-masing.

Bagaimana mereka bertemu?
Faruq yang pada ketika itu berusia sebelas tahun telah menemani ayahnya untuk mendengar syarahan akademik tentang masalah umat Islam di Universiti New Delhi dengan selambanya telah mencabar syarahan Dr Recep Gul yang merupakan antara pengasas Maktab Indigo. Mihrimah yang sejak kecilnya mempunyai perangai yang agak pelik telah diberikan satu ujian oleh Profesor Ahmad Pedro dengan memberikannya alatan melukis dan membiarkannya melukis dengan bebas. Hasilnya, beliau telah melukis satu lukisan yang mirip dengan “saskia Flora” hasil seni agung oleh Rembrandt yang tidak pernah dilihatnya.

Saksikan juga bagaimana detektif muda ini menjalankan penyiasatan yang rumit untuk menyelamatkan cikgu mereka yang ditangkap atas tuduhan menjadi dalang kes pengeboman sebuah kedai. Dan sudah tentu kebahayaan akan sentiasa menanti..

Catatan:
1. Novel yang penuh dengan fakta
2. Lepas baca, anda akan berangan nak jadi genius
3. Mereka pun manusia biasa dan sentiasa memohon bantuan Allah
4. Chen punya IQ yang memang luar biasa!
5. Sejak kecil, mereka sering berbual menggunakan telepati sebelum bertemu di sekolah lagi

“tiada istilah pandai atau bodoh. Yang ada hanyalah rajin dan malas!”
~Kamsar, 24th September 2010, 2.55am~

Tajuk: Detektif Indigo
Tebal: 186 mukasurat
Penulis: Faisal Tehrani
Harga: RM14.40
Kedai: Badan Cemerlang Sdn Bhd, Angsana JB
Penerbit: Utusan Publication & Distributors SDN BHD

2 Perbincangan:

Mohd Hafizul Hilmi said...

semua itu ditulis oleh seorang penulis!

lagenda pejuang islam said...

itu merujuk kepada?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kamsar bin Muhamad BahronAku orang biasa.

Buat benda biasa.

Blog aku biasa-biasa.

Aku suka menulis tentang benda biasa.

Tapi aku akan jadi Lagenda!.

bah bah bahPra-Sekolah - Tiada

Sekolah Rendah Kebangsaan

Sekolah Menengah Kebangsaan - Sains Tulen

Kolej Matrikulasi - Sains Fizikal

Universiti - Kejuruteraan Mekanikal

KILANG - MaintenanceAHLAN WA SAHLAN


thelegend88


kepala otak kau!

ada soalan? ~i'm always by your side!!

"SUDUT KRITIK"

SUDUT INI MEMBERI PELUANG KEPADA PENGUNJUNG UNTUK MENGKRITIK BLOG INI SESUKA HATI MEREKA.. KALAU NAK YANG LEN, BAGI KAT BAWAH..

TIDAK BOLEH :

-BERKATA KESAT

-MEMUJI

-MENUDUH MENGKHINZIR BUTA

-MENGIKLAN

MENGAJARKAN ILMU ITU SEDEKAH

Kaunter Pukul

MUST SEE

Blog Unik

Kawan-kawan UTM

Rakan-rakan Lain

CAPAIAN

Followers

Template by KangNoval & Abdul Munir | blog Blogger Templates
HTML Free Code