Thursday, October 3, 2013

Makan Dalam


Ada banyak cara untuk mengemukakan pendapat terhadap suatu isu. Ada yang memberi pendapat secara langsung di Facebook, ada yang memberi pendapat secara sarcasm di Facebook, ada yang menghurai pendapat di Blog malah ada yang memberi pendapat melalui buku.

Untuk suatu isu, adalah lebih menarik jika ia diulas, dikomen, dikritik dan diberi pendapat dengan telus dan tidak mengampu. Ini akan menjadikan perbincangan di kalangan pembaca menjadi lebih luas dan tidak jumud kepada satu pihak sahaja sama ada yang mengikut memvavi buta atau yang membangkang matai-mataian.

Buku ‘Makan Dalam’ adalah satu kumpulan penulisan oleh beberapa penulis dan membincangkan beberapa tajuk yang berbeza. Keseluruhan penulisan dalam buku ini adalah pendapat peribadi penulis sendiri dan pembaca bebas untuk setuju dan tidak setuju. Apa yang penting, pembaca faham tentang isu yang disampaikan mampu membuat kesimpulan akhir sendiri dan tidak terikut-ikut dengan menulis ini. Mereka pun manusia juga. Cehh!.

Antara tajuk yang paling menjentik otak aku ialah ‘Oh Dunia Perfileman Malaysia, Oh’ oleh The other Khairul, ‘Perubatan dan Kepercayaan di Malaysia’ oleh Karl Naim dan ‘bagaimana Bergaduh dalam Islam’ oleh Hamka Kereta Mayat.

Kesimpulannya, Rakyat Malaysia yang merdeka bebas untuk memberikan pendapat sendiri tanpa ‘dicop’ sebagai pembangkang atau macai selagi pendapat yang diberikan itu adalah berasas. Sebagai permulaan, saya ingin mengomen kulit buku ini sebagai rekaan yang kurang sesuai untuk rakyat Malaysia yang sopan santun. Mungkin saja ada orang yang tidak jadi membeli buku ini hanya kerana rekaan kulit yang kurang molek. Secara jujurnya, saya sendiri pernah membatalkan niat untuk membeli senaskhah buku hanya kerana rekaan kulit buku yang tidak manis untuk melekat di salah satu buku milik saya.

Tajuk: Makan Dalam
Tebal: 164 mukasurat
Penulis: The Other Khairul, Karl Naim, Cik Srikandi, Hamka, Penulis Sahaja, Nizam Archibald & Alexia Aqram
Harga: RM20.00
Kedai: Lejenpress.com
Penerbit: Terfaktab Media
...

1 Perbincangan:

tenku butang said...

done follow sini no. 127
sudilah kiranya follow me back yea..
he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

http://tengkubutang.blogspot.com/

dan my 2nd blog
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kamsar bin Muhamad BahronAku orang biasa.

Buat benda biasa.

Blog aku biasa-biasa.

Aku suka menulis tentang benda biasa.

Tapi aku akan jadi Lagenda!.

bah bah bahPra-Sekolah - Tiada

Sekolah Rendah Kebangsaan

Sekolah Menengah Kebangsaan - Sains Tulen

Kolej Matrikulasi - Sains Fizikal

Universiti - Kejuruteraan Mekanikal

KILANG - MaintenanceAHLAN WA SAHLAN


thelegend88


kepala otak kau!

ada soalan? ~i'm always by your side!!

"SUDUT KRITIK"

SUDUT INI MEMBERI PELUANG KEPADA PENGUNJUNG UNTUK MENGKRITIK BLOG INI SESUKA HATI MEREKA.. KALAU NAK YANG LEN, BAGI KAT BAWAH..

TIDAK BOLEH :

-BERKATA KESAT

-MEMUJI

-MENUDUH MENGKHINZIR BUTA

-MENGIKLAN

MENGAJARKAN ILMU ITU SEDEKAH

Kaunter Pukul

MUST SEE

Blog Unik

Kawan-kawan UTM

Rakan-rakan Lain

CAPAIAN

Followers

Template by KangNoval & Abdul Munir | blog Blogger Templates
HTML Free Code